Ünnepeljük együtt a tánc, valamint a semmihez sem hasonlítható emberi test szépségén és drámaiságán keresztül megnyilvánuló szellem szabadságát! – üzente a közönségnek a táncfesztivál mai sajtótájékoztatóján Krámer György, a rendezvény művészeti vezetője.

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezésnek két célja van – kezdte mondanivalóját dr. Navracsics Tibor, az EKF miniszteri biztosa. – Az egyik, hogy az európai nyilvánosságnak megmutasson egy-egy várost, a másik, hogy az adott település, régió helyi közösségének olyan programokat kínáljon, amelyek a közösséget is erősítik. A táncfesztivállal mindkét cél megvalósul. Egyrészt ez egy európai színvonalú fesztivál, másrészt nyelvi akadályokat sem kell leküzdenie, harmadrészt erős köteléket jelent mind az Európai Unió, mind a helyi közösség felé, negyedrészt az elmúlt több mint húsz év alatt kiküzdötte a maga helyét a városban és országszerte.

A képen balról jobbra: Krámer György, Can Togay János, dr. Navracsics Tibor és Vándorfi László. Fotó: a szerző

A képen balról jobbra: Krámer György, Can Togay János, dr. Navracsics Tibor és Vándorfi László. Fotó: a szerző

Élő közvetítések

Vándorfi László fesztiváligazgató, a főszervező Pannon Várszínház igazgatója elmondta: indulásakor, 1998-ban A tánc fesztiválja az országban az első kortárstánc-fesztivál volt. Azóta is tartja a rangját, sőt, nemzetközi szinten is teljesített. Mivel a szeptember 1-jétől érvényes korlátozás miatt külföldi csapatok nem jöhetnek be az országba, elmarad a nemzetközi táncgála (ígérik, jövőre megtartják), a beharangozott francia társulat előadását pedig videóról láthatja a közönség.

A fesztivál 14 előadásából 11 indul a rendezvény versenyprogramjában, ebből hetet élőben közvetítünk, így azok is láthatják, akik esetleg a járványhelyzet miatt inkább otthon maradnak. Kilenc produkciót a Veszprém Televízió ad le egy nappal az előadások után – mondta Vándorfi László. – Természetesen minden óvintézkedést megteszünk a négy helyszínen: a Hangvillában, a Veszprémi Petőfi Színházban, a Latinovits–Bujtor Játékszínben és az Agórában, a közönségnek pedig erősen ajánljuk a maszkviselést! Kérem a nézőket, hogy tiszteljék meg személyes jelenlétükkel a fesztivált, hisz élőben egészen más egy-egy előadás, mint felvételről! A szakmánk lényege a közönség előtt, élőben születő művészeti alkotás. Már az EKF-pályázat írásakor kezdeményeztem, hogy próbáljunk kapcsolatot teremteni a város különböző fesztiváljai között, és most sikerül is: a Filmpiknik zárónapján, a táncfesztivál előtt egy nappal láthatják a nézők A létezés eufóriája című filmet, amelynek nagy részét éppen a veszprémi előadáson vették föl. A film címe a mi fesztiválunk szlogenje is lett, hiszen mi is létezni kívánunk!

Igyekszünk képet adni a kortárstánc jelenlegi állapotáról

Igyekszünk képet adni a kortárstánc jelenlegi állapotáról – vette át a szót Krámer György, a fesztivál művészeti vezetője. – Régi és új együtteseket is meghívtunk, és ajánlom a közönség figyelmébe a társrendezvényeket is: a Dubniczay-paoltában a Test/Harmónia című kiállítást, a Laczkó Dezső Múzeumban pedig Gáspár Gábor fotós kiállítását. Gáspár Gábor képei egytől-egyig az elmúlt két évtized táncfesztiváljainak előadásain készültek. Ünnepeljük együtt a tánc szabadságát, valamint a semmihez sem hasonlítható emberi test szépségén és drámaiságán keresztül megnyilvánuló szellem szabadságát!

Az együttműködés kiemelkedő példája a táncfesztivál

Can Togay János, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa művészeti és kreatív igazgatója elmondta, hogy az EKF az egész régiót pozicionálja, és az együttműködés kiemelkedő példája a táncfesztivál.

Segítünk, hogy a rendezvények európai láthatóságúvá váljanak, forrásaink segítségével pedig a minőségük is feljebb kerüljön – magyarázta. – Az első ilyen együttműködés pont a táncfesztivál szervezőivel indult egy évvel ezelőtt, és számunkra is új tapasztalatot jelentett. A létezés eufóriájánál talán nincs is jobb kifejezés arra, ami a tánc lényege, de akár az EKF szlogenje is lehetne.

P1100370

A táncfesztivál költségvetése 34 millió forint, amelyből húszmilliót az EKF-től kapott a Pannon Várszínház. Vándorfi László végül megjegyezte: törekednek arra, hogy a fesztivál a jövőben ismét összművészeti legyen, mint amilyen a kezdetekben volt, és a tánc mellett helyet kapjon benne a mozgókép, a fotó, a képzőművészet, valamint a zene is.

A fesztivál teljes programja itt böngészhető.

 

Hozzászólások

hozzászólás