Kultúra · 2020.09.03.

A KISLÁNY – … és az Oroszlán miniszobra a harmadik

Ernő, az Őr és Ödön, az Utcazenész után Kolodko Mihály gerillaszobrász harmadik és egyben utolsó veszprémi miniszobra is a helyére került. Nem akármilyen környezetben: a vár, a Margit-romok és az állatkert közelségében a telefont tartó kislányfigura jelképezi a jövőt, de egyben a történelmi múltra is utal, akárcsak a „szobortestvérei”.

Az Őr és az Utcazenész alakjának szimbolikájáról itt és itt adtunk hírt. Török Balázstól, az alkotások kihelyezését szponzoráló A1-SPED Nemzetközi Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a Kislány és az Oroszlán párosának szintén üzenete van.


Tudjuk jól, minden kislány álma, hogy királylány lehessen és hol máshol, ha nem a királynék városában? A kis figurának tehát lánynak „kellett születnie”. De a közeli Margit-romokra, a domonkos apácakolostor megmaradt falaira tekintve eszünkbe juttatja IV. Béla király lányát, Árpád-házi Szent Margitot is, aki négy éves korától hat esztendőn át itt nevelkedett. És az oroszlán? Az állatok királyaként ott a helye a mesebeli királylány mellett, hogy megóvja őt minden veszedelemtől. Nem mellesleg pedig emlékeztesse az erre járó turistákat, hogy a híres veszprémi állatkert meglátogatását kár lenne elmulasztani.

Ernő és Ödön közönségszavazással kapott keresztnevet, a Kislányt is a veszprémiek nevezhetik el. A névjavaslatokat és a voksokat a cég közösségi oldalára várják.

Török Balázs elmondta még, hogy a koncepciót és a helyszíneket az alkotó és a megrendelő szoros együttműködésben, a szakmai csoportok véleményének figyelembevételével alakította és választotta ki. A veszprémi miniszobrok kihelyezésének eredményes létrejöttében a polgármesteri hivatal köztéri műalkotások munkacsoportja is közreműködött. A projekt sikeres megvalósulását a csoport elnökének és vezetőjének támogatása, valamint a képviselő-testület tagjainak júniusi közgyűlési döntése tette lehetővé.


[fbcomments]