Kultúra · 2020.08.21.

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ – Test/Harmónia

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Kép/Test/Lét címen három megyeszékhely három különböző, de az emberi test kultúrájához, szépségéhez, erejéhez kötődő tematikában hirdetett alkotóművészeti pályázatot. A vírusveszély elhárultával a MANK a résztvevő társintézményekkel közösen kiállításon kívánja bemutatni a legjobb alkotásokat Veszprémben, Szolnokon és Miskolcon.

A Művészetek Háza Veszprém és a MANK közösen hirdette meg a Kép/Test/Lét program keretében a Test/Harmónia nevű felhívást az emberi test harmóniáját, az emberi mozdulat esztétikumát ábrázoló alkotások létrehozására, bemutatására.


A pályázat kiemelt célkitűzése volt, hogy az alkotóművészet területén tevékenykedő jelentős vidéki művészközösségeknek megjelenési lehetőségeket kínáljon, támogassa a művészek lokális megszólítását és közösségé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését. További cél, hogy a színvonalas körülmények között megvalósuló megmutatkozási lehetőségek alkalmat teremtsenek a művészeknek a közönséggel való találkozásra, a helyi és térségi művészeti élet erősítésére.

A veszprémi kiállítási lehetőséget ígérő pályázatra a táncoló, a mozgást végző ember szépségét, az emberi mozdulat esztétikumát fókuszba helyező önálló műalkotással lehetett jelentkezni. Pályázatot nyújthatott be minden olyan képző- vagy iparművész, mint magánszemély, aki már igazolhatóan önálló művészi tevékenységet tud felmutatni és Veszprém és/vagy térségéhez köthető művészi életúttal rendelkezik.

A beérkezett pályaműveket neves művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri értékelte.

A zsűri által kiválasztott alkotásokat a Test/Harmónia című kiállításon mutatják be. A kiállított művekről és alkotóikról színvonalas bemutató katalógus is készül.

A test művészi megjelenítése, használata, reprezentációja, a test ábrázolásának hagyománya olyan távlatot nyit a művészi kifejezés számára, mely alkalmasnak bizonyul arra, hogy megfelelő és változatos kiállítási és rendezvény-alapanyagot szolgáltasson. A pilot projektként megvalósuló három rendezvény a testkultusz és a testábrázolás három különböző aspektusát mutatja be – mondta Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője.

Az elmúlt esztendőben a hazai intézményhálózatban egyedüliként a kortárs alkotó- és előadóművészetet támogató MANK olyan korszerű támogatási metódust hozott létre, mely által a támogatott művészek érvényesülése, közönséghez való eljutása elérhető lett. A MANK 2019-ben két galériában állított össze havonta újabb és újabb kiállítást Szentendrén, valamint vidéki bázishelyszínein, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen és Zsennyén szervezett kulturális programokat és rendezvényeket.

Ezeken keresztül megerősítettük jelenlétünket és a művészek közötti kohéziót, a művészeti intézmények és az alkotók közötti párbeszédet is elősegítettük, melyből mind a település, mind a művész profitálhatott. Mindezek a tapasztalatok arra ösztönöztek minket, hogy kiterjesszük a MANK művészetszervező tevékenységét a vidék városai felé, hogy az adott helyen alkotó művészek koncentrált figyelmet és minőségi körülmények között megvalósuló megmutatkozási lehetőséget kaphassanak – tette hozzá az ügyvezető.

A veszprémi kiállítás megnyitója a Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palota Magtárában lesz augusztus 27-én, csütörtökön 18 órakor.


[fbcomments]