Kultúra · 2020.08.28.

KIÁLLÍTÁS – A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig

A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig címmel nyílik meg Gáspár Gábor fotóriporter kiállítása szeptember 6-án, vasárnap 16.30-kor a Laczkó Dezső Múzeumban (Erzsébet sétány 1.).

A megnyitón Porga Gyula polgármester és Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója mond köszöntőt. A kiállítást M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a táncfesztivál zsűritagja nyitja meg. A megnyitón közreműködik a Kék Madár Táncműhely: Túrós-Máté Kinga és tanítványai.


A táncfesztivál kísérőrendezvényeként a múzeum saját képzőművészeti gyűjteményének kiemelkedő műtárgyegyüttesét mutatja be Dohnál Szonja kurátor rendezésében. Gáspár Gábor ikonikus veszprémi fotóriporter sorozata összefoglalója az immár 22 éves táncfesztivál történetének is.

A fesztiválra váltott belépőjegy felmutatásával a kiállítás kedvezményesen látogatható.

Esterházy Péter írta Pina Bauschról, a modern táncművészet úttörőjéről, hogy „Nem az a kérdés, mi a tánc – noha állandóan ezt kérdezi: ez mért tánc, ez mért nem tánc –, végül is ez őt nem érdekli, ő nem koreográfus. Minden tánc, és a kérdés ez: mi a minden?, ez érdekli őt… Táncolni annyi, mint gondolkodni.” Gáspár Gábor fotográfiái Veszprémben, az Országos Táncművészeti Fesztiválon bemutatott legkiválóbb előadásokon készültek, és több mint két évtizedet ölelnek fel. Fotói arról a mindenről beszélnek, amit ezen a nyelven, a tánc nyelvén el lehet mondani. Vagy talán többről, hiszen az előadás egy múló pillanat. Életről, halálról, erotikáról, erőszakról, fényről, sötétségről, valóságról és nem a valóságról…” (Dohnál Szonja művészettörténész, muzeológus)

A kiállítás november 30-ig tekinthető meg hétfő kivételével mindennap 10-től 18 óráig.


[fbcomments]