Covid · 2021.05.25.

Védettségi igazolvány: Kizártuk a gyerekeinket az országból?

Végiggondolta ezt valaki? Kizártuk a külföldön élő és dolgozó gyerekeinket az országból csak azért, mert külföldön vették fel a védőoltást és nem áll a rendelkezésükre magyar védettségi igazolvány?

A külföldi turistákról most nem is beszélek. Pedig az is probléma lesz az idegenforgalomban. Én most csak a gyerekeinkről beszélek, akiket nem láttunk egy- másfél éve a járvány miatt. És most, amikor enyhül a helyzet, még mindig nem utazhatnak haza. 

Hiába vették fel Svájcban, Németországban vagy Nagy-Britanniában stb. a vakcinát, akkor is 10 nap házi karantént kapnak magyar földön. Ha belépnek. Fő, hogy Mongóliából és Georgiából jöhetnek karantén nélkül a beutazók, mert velük kölcsönösen államközi egyezséget kötött Magyarország. Miért nem egyezünk meg azokkal az országokkal is, ahol magyarok százezrei élnek, ha ez a módja a járvány elleni védekezésnek?


Negatív PCR-teszt se segít, ahogy megtudtam. Egyetlen módja a karantén nélküli belépésnek, hogy kérvényezi a külföldön élő gyerekünk a magyar védettségi igazolvány megszerzését. De elektronikusan, tehát a messze távolból csak akkor kérvényezhetné, ha lenne ügyfélkapus regisztrációja a kormányablakba. De az meg nincsen, mert csak személyesen kérhető itt a helyszínen. Ő meg külföldön élő hazánkfia. A 22-es csapdája. 

Marad tehát, hogy beutazik, és a határon leteszi a nagyesküt, hogy 2 napon belül megkéri személyesen a kormányablakban a magyar védettségi igazolvány kiadását. Ami szintén nem lesz egyszerű, mert hiába törölték el május 25-től a kötelező előzetes ügyfélfoglalást a kormányablakokban, az továbbra is ajánlatos. A balatonfüredi kormányablak időpontfoglalásait nézve, erre a hétre már semmi esély. Hogy lehet így tartani a beígért 2 napot?!

Idegeskedés, rohangálás, bizonytalanság. Abban a pár napban, amennyire hazajöhet.

És mindez miért? Mert valaki nem gondolta át ezt az egészet. Vagy nagyon is átgondolta?

Bartuc Gabriella


[fbcomments]