Sport · 2021.05.25.

Kézilabda: Veszprém volt az álma

Schuch Timuzsin, a Ferencváros NB I-es férfi kézilabda csapatának védekező specialistája bejelentette, hogy befejezi aktív pályafutását. A Telekom Veszprémmel hét bajnoki és hét Magyar Kupa győzelmet szerzett, de van két Seha-Liga aranyérme is a magyar válogatottban százötvenötször pályára lépő, támadásban beállóként játszó „Timunak”.

– A Covid-járványnak is szerepe volt abban, hogy végül befejezem a pályafutásomat, mert a kényszerpihenők alatt rájöttem, hogy feltalálom magam játék nélkül is. Nem kellett edzésre, meccsre rohanni, többet lehettem a családommal – indokolta visszavonulását Schuch Timuzsin.

Majd arról beszélt Európa egyik leghatározottabb védekező játékosa, hogy a Ferencvárosban töltött évek jók voltak, a főleg fiatalokra épülő együttessel – némi szerencsével – kicsit előrébb is végezhettek volna a tabellán.


Schuch Timuzsin pályafutása Veszprémben kezdődött. Végigjárta a szokásos ranglétrát, játszott Győrben, a Balatoni KC-ben és a román bajnokságban is. Megvalósíthatta nagy álmát, stabil helyét a világhírű Telekom Veszprémben is, ahol nyolc évig kézilabdázhatott.

– A konstancai évek nagyon sokat segítettek abban, hogy visszatérhettem Veszprémbe. Kemény, kiélezett bajnokság volt a román pontvadászat, amelyben az utolsó is legyőzhette az elsőt. Ráadásul BL-csapat voltunk, ahol nemzetközi tapasztalatokat és rutint szerezhettem, hogy könnyebb legyen a beilleszkedés Európa egyik legjobb együttesébe – emlékezett vissza a védekezés egyik oszlopa.

Timu azt mondta, hogy mindig volt nála gyorsabb, ügyesebb, magasabb, erősebb vetélytárs, de nála szorgalmasabb rivális aligha. Sok szép, feledhetetlen sikert élt át Veszprém-mezben a társaival, közülük nem tud csak egyet kiemelni. Amikor a legnagyobb kudarcról kérdeztem, azonnal rávágta, hogy azt mindenki tudja, aki figyeli a sportág történéseit.

– A Bajnokok Ligájának elvesztése a Kielce ellen mindenkiben mély nyomot hagyott, hiszen tizenhárom perccel a vége előtt kilenc góllal vezettünk. A miértre nincs egyértelmű válasz. De az biztos, hogy ha az ezer hibánkból csak egyet nem követünk el, akkor nincs döntetlen, hosszabbítás és a büntetőkkel elveszített aranyérem. Meggyőződésem, bár nagyon sokan nem hisznek benne, hogy a Veszprém egyszer meg fogja nyerni a legrangosabb nemzetközi trófeát – bizakodott a Fradi-mezben még egyszer pályára lépő, visszavonuló játékos.

Schuch Timuzsin azt tervezi, hogy a sportág közelében marad, hiszen tizenkét éves kora óta a kézilabda tölti ki az életét. Azt mondta, vannak már megkeresései, edzői végzettséget is szeretne szerezni, mert jól érzi magát a pálya közelében.

Ha annak idején időben szólnak Timuzsinnak, hogy nem számítanak már rá Veszprémben, akkor talán másik nagy csapatban is folytathatta volna a játékot, mert neves klubok mindig keresnek védekező specialistát. És ő tényleg az volt a Terzić, Ilić, Nagy, Schuch, Sulić belső négyesben. Átjátszhatatlanok…

D. T.


[fbcomments]