Sport · 2020.02.12.

VEDAC – Együttműködés a sportszakmai fejlődésért

Az egyetemi és a városi sportélet három meghatározó sportszervezete kötött stratégiai együttműködési megállapodást vonzáskörzetének sportszakmai fejlesztése érdekében.

Az egyetemi sportélet szervezéséért és a sportcélú oktatásért felelős Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézet (PE-TSI), az egyetemisták számára is sportolási lehetőséget kínáló, nyolc szakosztályt működtető és a jogelőd egyesületeivel együtt idén hetvenéves Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC), valamint a város legnagyobb sportklubjainak egyike, az idén harmincéves Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) a Pannon Egyetemen kötött stratégiai együttműködési megállapodást.


A három szervezet együttműködése, szoros kapcsolata nem új keletű, hiszen eddig is számos területen dolgoztak együtt, de a jövőben egy magasabb szintre és szélesebb körre kiterjesztve képzelik el az együttműködést.

A Pannon Egyetem és a VEDAC között már 2015-ben keretmegállapodást született, mely elsősorban a Sport és Tanulás programhoz kötődik. A Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézete által gondozott program az élversenyzők tanulmányi előmenetelét segíti, a programba rendszeresen kerülnek be a VEDAC atlétái. A Pannon Egyetemmel kötött keretmegállapodás sportszakmai tartalmát alapozza meg a most megkötött stratégiai együttműködési megállapodás.

Az edzőképzés terén is szoros az együttműködés, hiszen a VEDAC szakemberei szerepet vállalnak a PE-TSI által koordinált sportedző képzésben, valamint a VESC-cel karöltve több programot és rendezvényt is valósítottunk már meg közösen – fogalmazott dr. Edvy László, a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének igazgatója. – A PE-TSI és a VESC motivációja, hogy az egyetemen meghonosított sportszolgáltatásokat, folyamatosan fejlesztett infrastruktúrát és az egészséges életmód megalapozását segítő tudást, túllépve az egyetem falain, megosszuk a sportos közösség felé.

A most megkötött stratégiai együttműködési megállapodás apropóját az adta, hogy a VESC idén ünnepli alapításának 70. évfordulóját, a VEDAC-ot pedig éppen 30 éve alapították, így a két klub együttesen egy jelképes 100 éves évfordulót ünnepelhet. A másik apropó pedig az, hogy a sportszakmai együttműködést egy még magasabb szintre kívánja fűzni a két klub.

A VESC közel egyidős a Pannon Egyetemmel – mondta Szentessy Balázs, a VESC ügyvezető elnöke. – Az egyesület feladata mindig is az volt, hogy lehetővé tegye a hallgatók számára a minél sokrétűbb sportolási lehetőséget, valamint a kötelező testnevelést is számos sportágban tudják teljesíteni nálunk a hallgatók. Az egyetem mellett a városi sportéletben is jelentős szerepet töltünk be, hiszen a városnak a legtöbb szakosztályt működtető egyesülete vagyunk. Ebben az együttműködésben sportszakmai fejlődési lehetőséget látunk.

A PE-TSI, a VESC és a VEDAC alapértékként tekint a szervezetek egyetemi és városi kötődésére, együttműködésükkel a közös értékek mentén egymás tevékenységét, működését és fejlesztését támogatják. A közös munka kiterjed a sportszakember képzésre, a rendezvényszervezésre, az egészséges életmód és szabaidősport ösztönzésére, a fiatal tehetségek és az élsport támogatására.

A megállapodás magába foglalja a szervezetek humánerőforrásának és eszközellátottságának felosztására, összehangolására vonatkozó szabályokat is, ami példa lehet más sportszervezetek számára.

Az együttműködés része, hogy a három szervezet megpróbálja egymás javára fordítani sportszakmai tudását, erőforrásait, közös programokat, projekteket megvalósítani. Az eddigi közös munka jó alapot ad egy hosszú távú, eredményorientált együttműködés megteremtésére – érvelt Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója.

Első lépésként márciusban és áprilisban sportszakmai előadásokat szervezünk a Pannon Egyetemen. Fontos megjegyezni, hogy ezek, a résztvevők számára ingyenes előadások nyitottak lesznek más sportklubok irányába is, várjuk az érdeklődő sportolókat, edzőket, sportvezetőket, szeretnénk lehetőséget kínálni, hogy az ő tudásuk is bővülhessen. A programok nyitottak a szabadidősportolók, a lakosság számára is – ismertette a program részleteit Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója.

Március 18-án Hogyan táplálkozz, ha sportolsz címmel Kindl Gábor tart előadást, március 25-én sportpszichológiai témában, Téthelyzetben címmel Szilárdi Katalin, míg április 15-én dr. Béres Sándor mozgáselemzési módszerekről beszél. A programokról és az előadókról később részletes információk jelennek meg.


[fbcomments]