Közérzet · 2018.03.18.

TASZ – A hazugságot mint rendeltetésszerű kampányeszközt vezeti be az NVB

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet néhány napja felhívást tett közzé, amelyben segítséget ajánlott minden választópolgárnak, aki szeretne kifogást tenni az egyik párt valótlan tényállítást hirdető, Együtt bontanák le a határzárat feliratú, jogsértő plakátjai ellen.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén döntött a TASZ egyik ügyfelének kifogásáról. Az NVB határozatában az eddigi joggyakorlatot semmibe véve úgy találta: szabad az út a hazudozás előtt a választási kampányban.


A magyar bíróságok eddigi következetes gyakorlata szerint a valótlan tényállítások tudatos közlése a kampányban jogellenes. A jelöltek erős véleményeket fogalmazhatnak meg egymásról, de hazugságokkal nem vezethetik félre a választópolgárokat. A választási kampányok rendeltetése ugyanis éppen a választópolgárok tájékozódásának biztosítása. A bizonyíthatóan hamis állítások – amilyen a kifogásolt plakátokon szereplő állítás is – nem ezt a célt szolgálják, hanem éppen a felelős, tudatos, tájékozott választópolgári döntéshozatal lehetőségét ássák alá. Ezért a hazug állításokat a kampányban nem védi a szólásszabadság.

A TASZ ügyfele a szervezet felhívására kifogással élt az Együtt bontanák le a határzárat feliratú plakátok ellen, és bizonyítékok sorával támasztotta alá, hogy a plakátokon szereplő állítás valótlan. Az NVB döntésében nem is tudott erre rácáfolni. Ehelyett a határozat arra az abszurd álláspontra jut, hogy a jelöltek, pártok közszereplőkről szóló hazudozását mégis megilleti a szólásszabadság védelme, ezért nem állapított meg jogsértést. Ha a határozat jogértelmezése jutna érvényre a jövőben, az a választási kampányok teljes kiüresedéséhez vezetne: a pártok, jelöltek a választópolgárok meggyőzése helyett jogszerűen győzhetnének pusztán azáltal, hogy a választópolgárokat megtévesztik, félrevezetik a többi jelölt, párt programjáról.

A választási eljárás sajátosságai miatt az NVB döntése ellen a TASZ ügyfelének nincs joga bírósághoz fordulni. Az egyetlen lehetőség, hogy a szabad, de a választópolgári tájékozódást szolgáló kampánynak megfelelő döntést hozhasson a Kúria, ha valamely érintett, a plakáton ábrázolt jelölt vagy pártja bírósági felülvizsgálatot kezdeményez az ügyfél ügyében.

Az NVB határozata az eddigi következetes bírósági gyakorlatot írja felül – mondta Mráz Attila, a TASZ választási jogi programjának vezetője –, zöld lámpát ad a választópolgárok megtévesztését célzó, hazug, antidemokratikus kampánynak. Azt ugyanis még az NVB sem tudta cáfolni, hogy a határzár elbontásával riogató plakátok hazudnak. Most az érintett pártok, jelöltek kezében a lehetőség, hogy mindannyiunk javára tegyenek a demokratikus kampányért és bíróság elé vigyék a döntést.


[fbcomments]