Közérzet · 2018.03.18.

MULTIFORM – Harminc év, ezer projekt

A veszprémi Multiform tervezőiroda három évtizedes életútja töretlen volt, de közel sem könnyű. A cég lépésről lépésre haladt a siker felé, a szakavatott, szívós társaság példás együttműködéssel építette fel a vállalkozást, amelyet sajátjának tekint, amelyben megbízhatnak a megrendelők és amely évtizedek óta biztos munkahelyet jelent az ott dolgozók számára.

Horváth Attila, a cég ügyvezető igazgatója úgy kezdte, mint minden hozzá hasonló mérnökember a nyolcvanas években: egy 4000 dolgozót foglalkoztató országos mamutvállalat egyik irodáján volt tervező. Fiatal férjként és családapaként belső késztetést érzett arra, hogy a saját lábára álljon. Persze ehhez kellett egy jó adag egészséges önbizalom és nem utolsó sorban egy kiváló csapat. Az ügyvezető a rendszerváltozás előtt még gmk-ban, azaz gazdasági munkaközösségben gondolkodott, ami még közel sem volt igazi vállalkozásnak minősíthető, viszont arra megfelelő cégforma volt, hogy a különböző szakágakból verbuvált csapatával saját útjára lépjen. A kft. a rendszerváltozás előtt az 1930. évi V. törvénycikk szerint alakult meg.


A Multiform Kft.-t harminc évvel ezelőtt a 106. induló vállalkozásként jegyezték be az országban, és azóta nyereséggel gazdálkodik.

Induláskor találtak egy piaci rést, mondja a cégvezető: ha valakinek sürgősen kellett a munka, azt a Multiform gyorsan, olcsón és kiváló minőségben megcsinálta. A partnerek elégedettek voltak, a mai napig megvannak, és még ha egyik-másik több tulajdonosváltáson is átesett, a veszprémi cég mindig biztos pont az életükben. Sokukkal ma is együttműködnek, néhánnyal stratégiai partnerekké váltak – még azokban az években, amikor Magyarországon gazdasági életében ez a fogalom ismeretlen volt.

A kis lépések vitték előre és tartották életben a vállalkozást. Elkerültük a túlzott kockázatvállalást, és igyekeztünk a szakmánál, azaz a mérnöki munkánál maradni. Volt, hogy emellett mással is foglalkoztunk, de csak a válságok idején. A 2008-as pedig már egy cseppet sem rendített meg bennünket, mert addigra eléggé megerősödtünk.

Horváth Attila arra is büszke, hogy megrendeléseiket nem egy állami vállalattól örökölték (ami sok céggel előfordult), mai ügyfélkörüket szakmai ismereteiknek, tehetségüknek, szorgalmuknak köszönhetik. A cég megőrizte a függetlenségét, nem élt az elköteleződésből adódó érdemtelen előnyökkel, viszont – mondja a cégvezető – nyugodtan, tiszta lelkiismerettel tudnak bárki, főleg a gyerekeik szemébe nézni.

Mindig hittem abban, hogy ha valaki becsületesen és jól végzi a munkáját, valószínűleg nem fog meggazdagodni, de tisztességesen megélhet. Ez az utat jelöltem ki magamnak, és elégedett is vagyok.

Egy megvalósult terv

Egy megvalósult terv


[fbcomments]