Közérzet / Kultúra · 2018.11.11.

SZÉKI PATKA-DÍJ – Fiatal publicisták gondolatai képzőművészeti alkotásokról

A kitartás és áldozatosság, ami ezt az egészet körüllengi, szép és megható – mondta Péntek Imre József Attila-díjas költő annak kapcsán, hogy a tíz éve elhunyt veszprémi költőtárs, Széki Patka László munkásságának továbbéltetőjeként özvegye, Fábián Judit és a Művészetek Háza Veszprém immár harmadik alkalommal hirdetett pályázatot az általuk alapított Széki Patka-díj elnyerésére. A kiírás fiatal, pályakezdő publicisták számára szólt.

A díjakat a Művészetek Házában, emlékidéző találkozó keretében adták át, amelyen Széki Patka László lánya, Patka Heléna és első felesége, Nagy Lizetta mellett sok régi barát, munkatárs is megjelent. Laci, pipáját tömködve, jellegzetes székipatkás mosolyával, mintha maga is ott lett volna közöttünk, gondolatai, versei és a kivetítőn sorjázó családi fotók hűen megidézték az alakját. A verseket Rábai Zsanett és Keresztes János tolmácsolásában hallhattuk, a hangulatot Nagy Csaba lantjátéka varázsolta még meghittebbé.


A pályázati kiírást Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese ismertette, rámutatva, hogy idén képzőművészeti alkotások által ihletett pályaműveket vártak, ezzel is tudatosítva, hogy Széki Patka László művészettel kapcsolatos tevékenységének szerves része a vizuális művek befogadását segítő, értelmező írásainak szép számú sorozata is. Eddigi publikációik alapján tizenkét fiatal kapott meghívást a pályázatra, közülük hatan adtak be pályamunkát. Cserhalmi Luca, Éltető Erzsébet, Oláh-Bebesi Bori, Simonyi-Lengyel Mira, Sós Gergő és Zimonyi Máté írásairól Fenyvesi Ottó, József Attila-díjas költő mondott rövid értékelést.

A Péntek Imre, Fenyvesi Ottó, Dohnál Szonja művészettörténész és a Művészetek Házának igazgatója, Hegyeshalmi László alkotta zsűri ezúttal is nehéz helyzetben volt, hiszen gondolatgazdag, egyéni látásmódú, értékes munkákat kellett elbírálniuk. A Széki Patka-díjat idén Cserhalmi Lucának ítélték, a második helyet Zimonyi Máté, a harmadikat Sós Gergő nyerte el.


[fbcomments]