Közérzet / Egyéb · 2023.03.31.

SZABADRABLÁS – Lázár elajándékozná a felújított kastélyokat

Már volt olyan oligarcha, aki helikopterrel repült megnézni a prédát. Lázár János legújabb törvénytervezete kormánypárti körökben is megrökönyödést váltott ki. A felújított, legjobb állami kastélyok elajándékozásáról van szó ugyanis, köztük a sümegi püspöki palota „átjátszásáról” annak, akinek megtetszik. Mi ez, ha nem szabadrablás?

A sümegi püspöki palota is rajta van a potyára megszerezhető ingatlanok listáján, de régiónkból a Fejér megyei Nádasdladányban a Nádasdy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a Komárom-Esztergom megyei tatai Esterházy-kastély vagy a majki kamalduli remeteség is például. Az ország legjobb állapotban lévő 12 kastélyát ajándékozná el ingyen magánszemélyeknek vagy alapítványoknak Lázár János miniszter. Olyan műemlékeket, amelyeket valamikor, a második világháború után elvettek tulajdonosaiktól, de nem a leszármazottaknak adnák most vissza, hanem félő, hogy annak, akinek megtetszik és aki „megérdemli”. Erről maga a miniszter döntene.

szabadrablás, SZABADRABLÁS – Lázár elajándékozná a felújított kastélyokat
Viheti, akinek megtetszik? A kicsinosított sümegi palota is rákerült az elosztogatásra kijelölt műemlékek listájára. Fotó: nof.hu

Osztogatás, avagy „hűtlen kezelés”

Sajtóértesülések szerint a törvénytervezetet A kulturális örökség egyes elemeinek fejlesztéséről címmel az Építési és Közlekedési Minisztériumban készítik elő. „Mindez valójában morális értelemben egyszerűen hűtlen kezelés, a közvagyon gátlástalan, nem is nagyon leplezett szétszórása, de jogilag persze nem minősül annak, amennyiben törvénybe foglalják. Az új jogszabály július 1-jén lépne hatályba, és sarkalatos törvénynek minősülne ” – kommentálta a Válasz Online, amely elsőnek tárta fel a „példátlan szabadrablásnak” nevezett témát.


Erkölcstelen tervezet

A törvénytervezet még érintett kormánykörökben, illetve önkormányzati körökben is nemtetszést váltott ki. Hiszen közpénzből felújított és idegenforgalmi látványosságnak berendezett kastélyokról van szó. Ezeket Lázár János tárcája közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek kívánja „átadni”. Ily módon nemcsak vagyonkezelést, hanem ingyenes tulajdonjogot is lehetne szerezni, sőt a múzeumokból kölcsönzött vagy műtárgypiacon megvett berendezés is az elprivatizált házakban maradna. A valaszonline.hu értesülései szerint példátlan szabadrablást előkészítendő a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. két kastélyt, az edelényit és a pécelit már idén tavasszal bezárja, 168 munkavállalót pedig elbocsátottak” – tudta meg a Válasz Online.

szabadrablás, SZABADRABLÁS – Lázár elajándékozná a felújított kastélyokat
Tatai Esterházy-kastély

Ehhez azért a földönfutóvá tett régi tulajdonosoknak is van hozzáfűznivalójuk. Esterházy Miklós Ausztráliában élő lánya Fracesca Esterházy Blackwell a tervet erkölcstelennek tartja. A témát legfrissebb számának Fókusz rovatában tárgyaló HVG gazdasági, politikai hírmagazinban az Esterházy-leszármazott elmondta, hogy családi tárgyakkal is hozzájárultak a tatai Esterházy-kastély turisztikai látványosságként való megőrzéséhez. Kijelentette, hogy a családnak esze ágában sincs kérelmet benyújtani a kastély visszavételére. „A magyar állam finanszírozta és felújította ezeket a kastélyokat, hogy olyan történelmi örökségi helyszínekké váljanak, amelyek nyitva állnak a lakosság előtt, megosztva mindenkivel az adott műemlék egyedi történetét” – nyilatkozta.

A kekva-lista

A szabadrablás listáján szereplő kiemelten értékes műemlékek az elmúlt években újultak meg az állami kastélyprogram keretében súlyos összegekért, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) kezelésében. Most ezeket a közpénzből és uniós forrásokból megmentett épületeket „privatizálná” vissza Lázár minisztériuma. A Válasz Online cikkírója szerint hasonló modellben veszítenék el közvagyon jellegüket, ahogy már korábban átadtak közérdekű alapítványoknak többezer milliárd forint értékű állami vagyont, például a magyar felsőoktatás nagy részét. A jól bejáratott kekva-modellt terjesztenék ki erre az ágazatra is.

A Válasz Online cikke alapján a törvénytervezet az alábbi felújított kastélyokat és palotákat nevesíti helyrajzi szám szerint, a hozzájuk tartozó parkokkal, istállókkal, melléképületekkel és földekkel, erdőkkel együtt:

Bajna, Sándor-Metternich-kastély
Dég, Festetics-kastély
Edelény, L’Huillier-Coburg-kastély
Füzérradvány, Károlyi-kastély
Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth-kúria
Nádasdladány, Nádasdy-kastély
Oroszlány-Majkpuszta, Esterházy-kastély és remeteség
Sümeg, Püspöki Palota
Szabadkígyós, Wenckheim-kastély
Tata, Esterházy-kastély
Tiszadob, Andrássy-kastély
Tuzsér, Lónyay-kastély

Veszprém megyéből a sümegi püspöki palota van a listán, amit Padányi Bíró Márton püspök építtetett. A hatalmas barokk kastélyt, benne Maulbertsch bécsi festőművész alkotásaival a közelmúltban romjaiból támasztották fel, renoválták. A 2021-ben befejezett felújítás óta turisták látogatják, a felnőtt belépőjegy 3000 Ft. Tehát jó szervezéssel akár komoly bevételt is hozhat. Ugyanez elmondható a „szabadrablás” listáján szereplő többi műemléki épületről is.

A felújított Nádasdy-kastély is úgy lett a közvagyon része, hogy elvették eredeti tulajdonosától. Most meg csak úgy „átjátszanák”? Fotó: Békési József

Kép forrása: zolt4nkov4cs

[fbcomments]