Közérzet · 2018.03.14.

SAJTÓNAP – Gondolkodtatni, véleményalkotásra bírni

Mit vár el az átlagos veszprémi polgár a megyei és a városi médiumoktól? Természetesen a hiteles tájékoztatást, a tények hátterének feltárását, az események motivációinak megvilágítását. Mindezt olyan stílusban, hogy az olvasó a tájékozódás élvezetével és a tájékozottság elégedettségével dőlhessen hátra – mondta Hajas Bálint, a MÉZ Rádió stratégiai igazgatója a városháza sajtónapi rendezvényén.

A rövid ünnepi beszédben elhangzott még, hogy az újságírók mostanában sehol a világon nem örvendenek túl nagy társadalmi megbecsültségnek. Ebben a szakma iránti alázat hiánya és a veszélyesen terjedő Fake News-jelenség egyaránt tetten érhető.


Az újságíró feladata nem az, hogy megváltoztassa az emberek véleményét, hanem az, hogy gondolkodásra és önálló véleményalkotásra bírja őket – fogalmazta meg Hajas Bálint a szakma egyik fontos alaptételét.

Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy a Magyar Sajtó Napjának veszprémi megünneplése nem csak egy szép hagyomány, hanem egyúttal olyan esemény is, amiből erőt lehet meríteni.

A sajtószabadság – tette hozzá – nem nélkülözheti a sajtómunkások és a politikusok jó szándékú, korrekt kapcsolatát. Mi itt, Veszprémben talán ebben is jók vagyunk.

Porga Gyula polgármester (balról) és Zwicker Tamás fotós, az idei díjazott

Porga Gyula polgármester (balról) és Zwicker Tamás fotós, az idei díjazott

Ahogy hosszú évek óta mindig, ezen az ünnepségen adják át a Szabad Sajtó-díjat is. A kitüntetéssel idén Zwicker Tamás fotós kollégánk munkásságát ismerte el a város. Tamás Veszprémben született, a Táncsics Mihály Szakmunkásképzőben tanulta ki a fényképész szakmát. Tanulóéveit a Fényképész Szövetkezetnél töltötte, majd a dekoráció és fotó csoport vezetője lett a Bakony Művek sajtó- és reklámosztályán. A Veszprémi Vasas futballcsapatában kezdetben a pályán, később a pálya szélén csapatfotósként bizonyított. Évtizedeken át dolgozott szinte minden veszprémi médiumnak. Ma is pontos, megbízható, precíz munkavégzés jellemzi. Aktivitása, valamint a helyi médiában betöltött szerepe kiemelt jelentőségű – olvasható a méltatásban. A kitüntetés Tamás egész eddigi életművének elismerése, amihez elsőként a polgármester gratulált a díjazottnak.


[fbcomments]