Közérzet · 2020.11.27.

NE VÁSÁROLJ SEMMIT! NAP – A tudatos vásárlók 12 pontja

Minden év november utolsó péntekére esik a nemzetközi Ne vásárolj semmit! nap. A jeles nap tiltakozás a nyugati túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása, és a reklámnak a mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen.

1992-ben kezdeményezte a kanadai Ted Dave, aki így akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen. Azóta egyre több ország vette át a kezdeményezést.


Néhány évvel ezelőtt a Ne vásárolj semmit! napra a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) kiadta a tudatos vásárlók új 12 pontját, mely ma sem vesztett aktualitásából.

S hogy miért is volt szükség új 12 pontra? Mert már sokan szelektíven gyűjtik a hulladékot, mert már (majdnem) mindenki visz magával szatyrot, kosarat a vásárláshoz, és ír cetlit, hogy tudja, mit szeretne megvenni és mit nem. Vagyis egyre többen vannak a környezettudatos és társadalmilag érzékeny vásárlók, mégis, kevesen tudják, mik is azok a fontos dolgok, amikkel a legnagyobb hatást gyakoroljuk a környezetre.

A fenntartható életmódot vizsgáló nemzetközi és hazai kutatások sorra megállapítják, hogy életmódunknak három olyan szegmense van, amik a legnagyobb hatásúak a környezetterhelés szempontjából:

az étkezés, azon belül is a húsevés,

a lakás, azon belül is a fűtés (és hűtés),

a közlekedés, azon belül is az autózás.

Ezek tehát azok a területek, ahol, ha változtatunk az életmódunkon, a legtöbb jót tehetjük a környezetünkért. Az ehhez szükséges legfontosabb teendők szerepelnek a tudatos vásárlók új 12 pontjában:

1. Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Egyél kevesebb húst és tejterméket. A klíma és az egészséged is meghálálja.
2. Egyél több, a környékről származó zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert. Így a helyi gazdaságot támogatod, és a szállítással járó környezetterhelés is csökken.
3. Igyál csapvizet. A legtöbb helyen tökéletes, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Olcsóbb is.
4. Szigetelj. A legtöbb energiát fűtésre használjuk.
5. Kapcsold ki, vedd lejjebb a légkondit. Vedd lejjebb a fűtést.
6. Kerüld a vegyszereket: válaszd a bioélelmiszert, a friss élelmiszert, a minősített bio- és natúr kozmetikumokat és tisztítószereket, a vegyszeres kezelés nélküli ruhákat, bútorokat, házakat.
7. Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel. Így többet mozogsz és kevesebbet füstöl(ög)sz.
8. Nyaralj itthon. Fogadjunk, hogy még egy csomó jó helyen nem voltál.
9. Tartós, hosszú élettartamú, javítható tárgyakat vásárolj. És előtte mindig kérdezd meg magadtól: biztos kell ez?
10. Ha elromlott: javíttasd.
11. Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Így tudsz majd tényleg ellenállni.
12. Nézz utána, milyen céghez kerül a pénzed, jó vagy rossz vállalatok működését támogatod. (Hogyan bánnak az alkalmazottakkal, az állatokkal, környezetbarát-e a működésük, etikus-e a marketingjük stb.)
+1: Nem kell mindent egyszerre. Kis lépésenként alakítsd át az életmódod. Kezdd a legvonzóbb, legérdekesebb vagy legkönnyebb dologgal, de ne ragadj le ezeknél! Sose veszítsd szem elől: a fogyasztás nem boldogít.

Forrás: kislabnyom.hu


[fbcomments]