Közérzet · 2020.11.27.

BALATON-FELVIDÉK – Sittlerakással kezelik a tájsebet

Szabaddá vált az út a Mészkő-Polgár Kft. előtt, hogy a Rendesi-hegy tetején működő vöröshomokkő bányájának kivájt gödrét hulladékkal töltse fel. Ezzel egy évtizedek alatt kialakult rend borul fel – írja a balatontipp.hu.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal által kiadott határozat szerint akár negyven éven át hordhatják a sittet a világörökség várományos terület központjában lévő hegy gyomrába. A hulladék lerakását hivatalosan hasznosításként értelmezik.


A Veszprém Megyei Kormányhivatal határozata alapján a Mészkő-Polgár Kft. jogosulttá vált a mintegy 3,5 hektáros területen többek mellett meddő, hulladék homok és agyag, kőtörmelék, hulladékkavics, üveg alapú szálas anyagok hulladékai, üveghulladék, hulladék beton, betonkészítési iszap, tégla, cserép, kerámia és azok keverékének, kotrási meddőnek a lerakására naponta maximum 120 tonna mennyiségben. A sittlerakás 40 éven át folyamatosan tarthat, mert a határozat szerint nem csak a most üres gödröt lehet feltölteni, hanem a jövőben kibányászott kő helyére is folyamatosan lehet a sittet hordani.

A hulladéklerakás ellen kétszer is tiltakozó Védegylet Pálkövéért Természet- és Környezetvédelmi Egyesület többek között az akkor még hatályos Balaton törvényre hivatkozott, ami kimondta, hogy az üdülőkörzet településeinek közigazgatási területén új hulladéklerakók és hulladékártalmatlanítók nem létesíthetők. A Balaton törvényt tavaly márciusban felváltó „Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről” szóló törvényben már csak az új hulladékártalmatlanító létesítését tiltják. Ez viszont nem lehet akadály, mivel a határozatban tételesen rögzített lerakható anyagok nem számítanak veszélyes hulladéknak, ez a lerakás sem számít ártalmatlanításnak.

A teljes cikk fotókkal, térképekkel a balatontipp.hu-n elolvasható.

 


[fbcomments]