Közérzet · 2017.09.08.

NAT – Miért fél az EMMI a szakmától?

A Civil Közoktatási Platform ügyvivő testülete továbbra sem kap választ a kérdéseire a Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban, de nem hagyja annyiban. Szeptember 6-án az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) a következő nyilatkozatot adta ki: „Az új Nemzeti Alaptanterv előkészítése a törvényben meghatározott rend, szakmai eljárások és egyeztetések szerint történik, a szakmai nyilvánosság teljes, ütemezett bevonásával.” 

A CKP szerint viszont semmiféle rend, semmiféle szakmai eljárás nem valósul meg, és szó sincs sem szakmai, sem társadalmi nyilvánosságról.


Szeptember 6-án az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) a következő nyilatkozatot adta ki: „Az új Nemzeti Alaptanterv előkészítése a törvényben meghatározott rend, szakmai eljárások és egyeztetések szerint történik, a szakmai nyilvánosság teljes, ütemezett bevonásával.”

A CKP szerint viszont semmiféle rend, semmiféle szakmai eljárás nem valósul meg, és szó sincs sem szakmai, sem társadalmi nyilvánosságról. (A Veszprém Kukacon a CKP munkájáról itt írtunk.)

A Civil Közoktatási Platform 2016 októbere óta próbálja felvenni a kapcsolatot a tartalomfejlesztésen dolgozó szakemberekkel. Folyamatosan hangsúlyozzák, mennyire fontosnak tartják a nagyon széles körű egyeztetést, és jelezték, hogy a kiszivárgó hírek alapján komoly aggodalomra ad okot a NAT megújításáról alkotott kormányzati elképzelés. Ez idő alatt a kormány illetékesei egyáltalán nem válaszoltak a megkereséseikre.

Az óvodapedagógusok, tanítók, francia-, magyar-, történelem-, könyvtáros tanárok, osztályfőnökök, drámapedagógusok, szakképzési, nevelési tanácsadók, tankönyvesek, alapítványi iskolák, kétnyelvű iskolák, középiskolai igazgatók, módszertanosokat képviselő egyesületek jelezték a kormányzat felé, hogy szívesen részt vennének a Nemzeti Alaptanterv koncepciójának kidolgozásában, de válaszra sem méltatták őket.

A CKP fölteszi a kérdést: ha velük nem, mégis kikkel egyeztettek? Miért fél az EMMI a szakmától? A CKP elvárja, hogy az EMMI adjon választ a kérdéseire, és kéri azokat a szervezeteket, szakembereket, amelyek/akik részt vettek az eddigi NAT munkálatokban, ezt jelezzék a CKP felé, és jelentkezzenek náluk azok a szervezetek is, amelyek, bár szerettek volna részt venni, nem vonták be őket a munkába. A Civil Közoktatási Platform címe: civilkozoktatas@gmail.com.

 


[fbcomments]