Közérzet · 2018.07.06.

NAPIMORGÓ – Tilosban járnak az autók a Séd-parton

A gyalogutat jelölő, kör alakú, kék tábla mindenkinek ismerős, csak vannak, akik fütyülnek rá. Pedig a KRESZ egyértelműen fogalmaz: a tábla olyan önálló utat jelez, amely a gyalogosok közlekedésére szolgál, jármű közlekedése a gyalogúton tilos.

Nemrég – lakossági bejelentés eredményeként – egy ilyen táblát szereltek fel a Szerelem-szigetnél kezdődő Séd-parti sétány elejére. A környéken többen is felfigyeltek rá, hogy némelyek autóútként használják a sétányt egy ideje. Vannak, akik csak rövid szakaszon – a Kertalja utcához vezető lépcsősor aljában például sűrűn parkol ugyanaz a kis autó, nemrég a saját szememmel is láttam behajtani. A sofőr kiszállt, odébb tette a városnéző kisvonatosok ideiglenes útakadályát, és eltűnt a zöldben, mintha az lenne a legtermészetesebb. Mások – panaszolják a lakók – a városközpont és a Dózsaváros közötti utat rövidítik le a sétányon keresztül, így kerülve ki a belvárosi zsúfoltságot. Nyilván nem hétvégi délutánokon, amikor tele van a park sétálókkal, gyerekekkel, no de a piros lámpán se hajtunk keresztül, akkor se, ha rajtunk kívül sehol egy másik autó vagy gyalogos.

A gyalogutat korláttal lezárni nem lehet, hiszen a parkgondozók és a patak medrének karbantartói kénytelenek járművel behajtani a munkaterületre. Létezik azonban egy nagyon egyszerű megoldás: kulccsal működő, lehajtható akadályok, amilyeneket sokfelé látni a parkolókban. Nem lesz szép – ha esetleg kihelyezik – , de a szabályszegőkkel szemben ritkán lehet esztétikus módon védekezni.

A sétány a gyalogosoknak készült

A sétány a gyalogosoknak készült


[fbcomments]