Közérzet · 2019.05.23.

MSZP – Minél több Európa-párti képviselő kerüljön az Európai Parlamentbe!

Az Orbán-kormánynak nincs Európa-programja, csak arról beszél, hogy meg kell állítani a migrációt, miközben több külföldit hozott be a letelepedési program keretében, mint ahány menekültet fogadni kellett volna. A Szociális Európa víziót MSZP és a Párbeszéd programját a Fidesz szavazók 80 százaléka támogatja – fejtette ki Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi elnöke a tegnapi utcafórumon.


A vasárnapi EP-választás legfontosabb kérdése, hogy az Európa egységéért dolgozó képviselők kerüljenek az Európai Parlamentbe, mert így meg tudják állítani az Európa szétverésén dolgozó szélsőjobboldali erőket. Arról akarjuk meggyőzni a veszprémieket, minél többen menjenek el vasárnap választani és támogassák az MSZP-Párbeszéd közös listáját – mondta Tóth Bertalan.


Az MSZP elnöke úgy folytatta, szövetségük újbaloldali politikát folytatva azért fog dolgozni, hogy Magyarország és a magyarok érdekeiért egy jobb, szociális és környezetbarát Európát hozzanak létre. Kifejtette, a vasárnapi EP-választásnak az is a tétje, vissza tudják-e szorítani a nacionalista, populista politikusokat, akik közül az egyik, a volt osztrák alkancellár már le is bukott. Kiderült róla, hogy orosz pénzből médiát akart magának vásárolni, hogy ezzel biztosítsa be saját pártja hatalmát. Ausztriában a botrányba a kormány egy nap alatt belebukott, Magyarországon meg gátlástalanul uralja a médiát a Fidesz. Tóth Bertalan hivatkozott még két meghatározó szélsőjobbos európai vezetőre, Matteo Slavinire, aki Putyint ábrázoló pólóban jelent meg az Európai Parlamentben és Marine Le Penre, akiről kiderült, hogy orosz támogatásokat fogadott el.

Teljesen nyilvánvaló, hogy az európai szélsőjobboldal Európa-ellenes hatalom közreműködésével akarja szétverni az európai egységet – emelte ki. – Orbán Viktor elvesztette európai szövetségeseit, kisodródik az Európai Néppártból, és olyan szövetségeseket keres, akik nem érdekeltek Európa egységében.

A pártelnök az európai uniós források felosztására is kitért:

Az MSZP azt az elképzelést fogja támogatni, amelyik az Európai Ügyészség működéséhez köti a tagországi források elosztását, mert azzal meg lehet akadályozni az uniós pénzek lenyúlását.

Szóba hozta a legfrissebb inflációs adatokat, az élelmiszerek 5, a zöldségfélék 20, a liszt 11, a kenyér 8 százalékos drágulását, ennek ellenére a kormány csak 2,7 százalékkal emeli a nyugdíjakat. Disznóságnak nevezte, hogy Orbán több ezer milliárd forintos adósságot zúdított az ország nyakába, ám a nyugdíjakat nem emeli olyan mértékben, ami fedezné a nyugdíjasok mindennapi kiadásait. Éppen ezért szorgalmazzák az európai minimálnyugdíj, minimálbér, minimális családi pótlék bevezetését. A vasárnapi voksolást illetően azt nevezte a legfontosabbnak, hogy minél több Európa-párti képviselő kerüljön az Európai Parlamentbe. Ezért arra kérte a szavazókat, az MSZP-Párbeszéd listáját támogassák.

Mesterházy Attila országgyűlési képviselő szerint éppen a nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozó Orbán Viktor szolgáltatta ki az országot Oroszországnak, Kínának és a multinacionális tőkének.


[fbcomments]