Életmód / Egyéb · 2019.05.23.

GASZTRONÓMIA – Küszöbön a globális rovarbiznisz

Tényleg meg kell szoknunk a rovarevés gondolatát? – teszi fel a kérdést és keres rá válaszokat a qubit.hu szerzője, miközben alaposan körbejárja az emberi fogyasztásra alkalmas rovarok és csúszómászók piacát, amely a következő fél évtizedben várhatóan 40–45 százalékkal nő majd évente.

Bár az alternatív állatifehérje-forrásban egyre többen látnak üzleti lehetőséget, vannak, akik szerint az sem kímélné jobban a Földet, ha a gazdák nagy része az állattartásról a nagyüzemi rovartenyésztésre térne át.


Az európai ember számára nehezen elképzelhető az étlap, amelyen termesz, kukac, vagy lárva is szerepel. A qubit.hu munkatársa Kolumbiában megkóstolta a pirított hangyát, s csak egy kifogása volt, hogy a hangyalábak beszorultak a fogai közé. Az egzotikus ínyencségek elkészítési módjáról ITT írtunk.

Míg a vita el nem dől, fúziós sztárszakácsok igyekeznek a különböző étkezési kultúrák konyhaművészetének egy-egy remekével rábírni a vendégeket a rovaralapú étkek fogyasztására.

Rovartérkép. Grafika: Tóth Róbert Jónás

Rovartérkép. Grafika: Tóth Róbert Jónás

Miközben az ehető rovarok éves forgalma két–három éve még a Thaiföld, Kína és Vietnam által uralt ázsiai piacon is 12 millió dollár (3 milliárd forint) környékén alakult, a rovarfogyasztás összpiaci értéke öt év múlva már akár ennek a négyszeresét is meghaladhatja, még a Belgium, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia farvizén felzárkózó európai országokban is. A kutatások szerint az ehető ízeltlábúakból származó árbevétel 2023-ra világviszonylatban akár az 522 millió dollárt (132 milliárd forintot) is elérheti.

Rovarkonyha. Forrás: AFP

Rovarkonyha. Forrás: AFP

Az amerikai sztárbefektetők (vagy befektetősztárok) egy részének ebben semmi újdonság nincs: ők már két éve is több mint 6 millió dollárt toltak az ehetőrovar-bizniszbe. Az összeg kétharmadát a fehérjeszeleteket forgalmazó Exo Foods zsebelte be. A tücsöklisztből készült, zsebre vágható energiahordozókkal elsősorban verseny- és hobbisportolókra alapoz.

Bővebben a témakörről olvassa Balázs Zsuzsanna érdekes, infografikákkal illusztrált írását ITT.

 


[fbcomments]