Gazdaság / Hasznos · 2022.11.13.

Miért okozhat problémát a hosszú fizetési határidő a vállalkozások számára?

Egyes iparágakban bevett gyakorlat a piacvezető nagyobb cégek részéről, hogy partnereiknek hosszú fizetési határidőket szabnak, esetleg késve fizetnek. Ez komoly kihívások elé állíthatja a tőkeszegény vállalkozásokat, cash flow problémákat okozva.

A kiszámíthatatlan, bizonytalan gazdasági környezetben a likviditási nehézségek miatt veszélybe kerülhet a cégek biztonságos működése, de a versenyképességre is negatív hatással lehet. Hogyan hidalható át ez a probléma? Milyen finanszírozási megoldások léteznek rá?


A halasztott fizetések okozta nehézségek

A különböző szektorokban tevékenykedő beszállító cégek gyakorta szembesülnek hosszú fizetési határidőkkel, késedelmes fizetésekkel, amelyek az akadozó cash flow révén komolyabb nehézségeket is okozhatnak. A finanszírozási gondok megoldására közkeletű kiutat jelent a bankhitelek felvétele, azonban a FlexiBill digitális faktoring jóval kedvezőbb megoldást kínál.

A szokásos 8, illetve 15 napos fizetési határidők általában nem, de a 30-90 napos vagy még hosszabbak súlyos zavarokat eredményezhetnek a napi működésben éppúgy, mint a növekedésben. Amennyiben nem sikerül rá rövid időn belül megoldást találni, ellehetetlenítheti a vállalkozás életét, hiszen a saját, kifizetésre váró számlák felhalmozódása miatt új beruházásokat sem lesz képes finanszírozni.

A rövidebb fizetési határidő komoly segítség lehet

A fizetési határidő rövidülése, a fizetési fegyelem javíthatja a vállalkozások likviditását, anyagi biztonságát, stabilitását, amely közvetetten a növekedést, a tervezhetőséget, a versenyképességet növelheti.

Természetesen nem hagyható figyelmen kívül az aktuális piaci és gazdasági helyzet sem mint nehezítő tényező, hiszen ezek is felboríthatják egy vállalkozás működését. Emiatt is minden gazdasági társaság elemi érdeke a likviditás és a cash flow biztosítása. A banki hitelezéssel szemben, amely esetében a finanszírozási megoldás újabb terheket ró a vállalkozásra, lényegesen kedvezőbb és gyorsabb finanszírozást jelenthet a faktoring.

Mi a faktoring finanszírozás és hogyan segíthet?

A faktorálás olyan pénzügyi finanszírozás, amelynek során a faktorcég megvásárolja az eladó aktív számláit, ezáltal a vállalkozás lényegében a saját pénzéhez jut jóval a fizetési határidő lejárta előtt. Az eladó és a faktor közötti, általában keretszerződés alapján a számla faktorálásra történő benyújtását követően 3-4 napon, digitális faktoring esetén 24 órán belül a számla bruttó ellenértékének 80-90%-át fizeti ki a faktor. Így az eladónak nem kell a fizetési határidő lejártáig várnia a pénzére, teljesítheti fizetési kötelezettségeit, új megbízásokat vállalhat, új beruházásokat eszközölhet.

A faktorálás a banki hitelezésnél egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb finanszírozás, amely induló vagy tőkeszegény vállalkozások számára is lehetőséget nyújt, mivel az igénylésnek nem feltétele sem a lezárt pénzügyi év, sem a fedezet. A faktor a vevők fizetőképességét vizsgálja.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]