Közérzet · 2022.11.12.

PEDAGÓGUSOK – Akkor hány százalék?

Nagylelkű vállalást tesz a kormány: ha megkapja az uniós milliárdokat, azok egy részéből három év alatt addig emeli a pedagógusok bérét, amíg az nem éri el a diplomásbérek 80 százalékát. Sőt, nagyvonalúan fönn is tartja azt 2030-ig! Mi több, azt ígéri, „pillanatnyilag” nem szünteti meg a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát.

Amint az unióval megegyezik a kormány, a pedagógusok „társfinanszírozás” keretében kaphatnak béremelést. Feleznék a költségeket: 600 milliárdot állna az unió és ugyanannyit tenne hozzá a kormány – három év alatt.

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint a mostani 440 ezer forintos pedagógus-átlagkeresethez képest 777 ezer forint a cél. Arról egyetlen fórumon sincs szó, hogy 2025-ben az akkori diplomásátlagbérnek hány százaléka lenne az ígért 777 ezer forint.


Az ígéretekkel és a vállalásokkal szemben a pedagógus-szakszervezetek attól tartanak, hogy a béremelésért cserébe a kormány megszüntetné a közalkalmazotti státusukat. Túl nagy előnyük nem származik ebből. A kormány így is kirúgta az engedetlenségben részt vevő tanárokat, de a megszüntetés után ez még könnyebben menne. Ráadásul sok az idős tanár a rendszerben, akik a 40 év utáni jubileumi díjban reménykednek. Nagy érvágás lenne számukra a féléves fizetéssel járó jutalom elmaradása.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nem nyugtatta meg az aggódókat, pontosan így fogalmazott: „Pillanatnyilag nincs ilyen elképzelés.” Ez nem része az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásoknak. Addig nem is érdemes erre szót vesztegetni, amíg nincs béremelés. Amiről Maruzsa Zoltán elmondta, hogy ez szerkezetében is új, rugalmasabb, inkább teljesítményalapú, kevésbé a végzettség szintjét és az életkort támogató bérszabályozás lesz.

Az ígéretek, vállalások nagyívűek, noha csöppet sem pontosak. És ha ehhez hozzátesszük, hogy idén már biztosan nem lesz semmilyen béremelés, miközben az infláció októberben is 22 százalékos volt, akkor talán érthető: a pedagógusok a fővároson kívül több nagyvárosban is tiltakozásokat szerveznek a hétvégén.

Fotó: Túry Gergely/hvg.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]