Közérzet · 2018.03.29.

KÖZGYŰLÉS – Bezárják, nem zárják, majd lesz valahogy?

Egyperces néma felállással tisztelegtek Veszprém város közgyűlésének tagjai egykori képviselőtársuk, a nemrég elhunyt dr. Polinszky András munkássága előtt, majd kezdetét vette a rövid, ámde nem teljesen feszültségmentes testületi ülés.

A Füredi utca 2. szám alatti, „kivett óvoda” megnevezésű ingatlan – frekventált területen, a volt gyermekkórházzal szemben – jelenleg a magyar állam tulajdonában és a Pannon Egyetem kezelésében áll. A tulajdonos 54 millió 610 ezer forintos vételáron értékesíteni kívánja, de a városnak elővásárlási joga van. A testület elé szavazásra bocsátott előterjesztésben az szerepelt, hogy az önkormányzat az elővásárlástól eláll, mivel az ingatlannal kapcsolatos hasznosítási céljai nincsenek, közszolgáltatások feltételeinek megteremtése a szerzést nem indokolja, és amúgy sincs fedezet az idei költségvetésben, hogy megvásárolják, felújítsák az épületet.


Négy ingatlan, négy döntés

Hartmann Ferenc képviselő az előterjesztés napirendről való levételét javasolta, mondván, a bizottsági előkészítés során a bizottsági tagok nem ismerték meg a konkrét adásvételi szerződést (tudomása szerint ilyen nem is létezik, csupán egy ügyvédi értesítés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részéről), anélkül pedig az elővásárlási jogról nem lehet lemondani. Hozzátette, később jutott csak tudomásukra, hogy a Füredi utca 1., 3. és 5. számú, egymással szomszédos ingatlanok esetében szintén megfogalmazódott az értékesítési szándék és hogy az önkormányzat ezek esetében – a tulajdonosi bizottság 50 milliós értékhatár alatti kompetenciáját érvényesítve – már le is mondott az elővásárlási jogáról. A négy ingatlan összesen 150 milliós vételáron kerülhet új tulajdonos(ok?)hoz, ami mindössze 35 ezer forintos, a területet és az építményeket tekintve rendkívül alacsony négyzetméterenkénti árat jelent. Úgy vélte, mindez elegendő indok arra, hogy a döntést elnapolják. Utóbb portálunknak elmondta még, hogy tudomása szerint adásvételi szerződés egyik ingatlan esetében sem állt a tulajdonosi bizottság rendelkezésére.

Brányi Mária alpolgármester leszögezte, hogy mivel a négy ingatlan négy külön helyrajzi számon szerepel, erről négy önálló döntést kell hozni – ötvenmilliós értékhatár alatt bizottsági, azt meghaladó összegnél testületi hatáskörben. A területekre és az ingatlanokra a városnak nincs szüksége – hangsúlyozta –, azt pedig nem tartaná szerencsésnek, ha 150 milliónyi közpénzzel ingatlanbizniszbe bocsátkozna az önkormányzat. Czaun János képviselő azzal érvelt, hogy Veszprémben tudatos vagyongazdálkodás folyik, amibe ezek az ingatlanok nem illenek bele. Aki megvásárolja az ingatlanokat, remélhetőleg szép és a várost gazdagító beruházást fog végrehajtani – tette hozzá.

Porga Gyula polgármester némi indulattal jegyezte meg, hogy voltak a város történetében olyan példák (régi mozi, régi zeneiskola értékesítése), amikor az ingatlangazdálkodás terén jelentős hibák történtek. A gyermekkórház és a régi mozi megvásárlásával érdemes lenne foglalkozni, de stratégiailag jelentéktelen ingatlanokra nincs szükség. Hartmann Ferenc hiába érvelt, hogy a jogszabályi előírásokkal ellentétes konkrét vételi ajánlat nélkül lemondani az elővásárlási jogról, az előterjesztést nem vették le a napirendről, a közgyűlés azt 12 igen, 3 nem és 2 tartózkodás mellett végül elfogadta.

Tiszta beszédre lenne szükség!

A királyszentistváni hulladéklerakó ügyében még napirend előtt intézett kérdést Ovádi Péter képviselőtársához Katanics Sándor. Arra volt kíváncsi, van-e bármiféle valóságalapja annak a lakossági fórumon tett bejelentésének, hogy a regionális hulladékkezelőt május közepén bezárják. Porga Gyula polgármester jelezte, hogy a szervezeti és működési szabályzat szerint A Fidesz–KDNP frakció vezetőjét ebben a témában nem lehet kérdezni, mire Katanics Kontrát Károly államtitkárt idézte, aki szerint a hulladékkezelő ügyében Ovádi Péter a potens személy.

A megszólított végül azzal hárította el a választ, hogy nemrég beszélt Weingartner Balázzsal, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatójával, akitől úgy tudja, hogy az intézkedési ütemterv kidolgozása folyamatban van. Javasolta, hogy Katanics Sándor hozzá, vagy Czaun Jánoshoz, az ÉszakBalatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás elnökéhez forduljon válaszért. Így végül nem derült ki, tényleg bezárják-e a környékbeli települések lakóinak életét megkeserítő depóniát és ha igen, mikor. Pedig Gerstmár Ferenc is a tiszta beszédet sürgette napirend előtti felszólalásában, azt tudakolva, a központ bezárása után hova viszik és hogyan kezelik majd a hulladékot? Lesz-e felelőse a történteknek, vagy a következmények nélküli országban ez a pénzpocsékolás is következmények nélkül marad?

Döntött a testület a pályakezdő szakmunkás fiatalok munkába állítását segítő mentor programról és a Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskola egykori, Völgyhíd téri épületének felújításáról is, amelybe bérlőként a regionális munkaügyi bíróság fog átmenetileg beköltözni. A Pápai úti munkásszállás kivitelezésével kapcsolatban előzetes pénzügyi kötelezettséget vállalt a közgyűlés, közel 23 millió forint plusz áfa összegben.


[fbcomments]