Szórakozás / Kultúra · 2019.02.22.

KÖNYV – A háború fényei

Az angol beteg írójának új könyve, A háború fényei már meghódította a New York Times bestseller listáját. Michael Ondaatje regényét a 21. Század Kiadó jóvoltából olvashatjuk el magyarul.

1945-ben Nathaniel tizennégy éves, amikor szülei a háború végén nővérével, Rachellel együtt hátrahagyják Londonban, és Szingapúrba utaznak. A testvérpárt szüleik egy Molylepke nevű, titokzatos figura gondjaira bízzák. Pártfogójuk alighanem egy gonosztevő lehet – találgatja Rachel és Nathaniel, miközben lassanként megismerik azt a szokatlan kompániát, amelyik hosszú hónapokon át istápolja és meghökkentő formákban tanítgatja őket. A két tizenéves egyre inkább meggyőződik arról, hogy gyanújuk Molylepkével kapcsolatban nem alaptalan, mégis bizalmukba fogadják botcsinálta gyámjukat és ismeretségi körét, akiket valami ködös múltbeli háborús szolgálat tart össze.


Ondaatje - A Háború Fényei

Tizenkét esztendővel később Nathaniel nekirugaszkodik, hogy összeillessze az emlékek töredékeit: voltaképp mi is történt velük annak idején? Édesanyjuk hónapok múltán az apjuk nélkül tért vissza, és egyetlen kérdésükre sem adott választ. London szürke épületei, nátriumgőzlámpák, a kivilágítatlan utcákon égő máglyák, pislákoló jelzőfények és sejtelmesen repkedő gyertyalángok szolgáltatnak hátteret a kutatáshoz, melynek eredményén már maga Nathaniel sem képes eligazodni.

Ondaatje szívbemarkoló regénye látszatok és intrikák, erőszak és szerelem bonyolult szövedékét tárja fel, újra meghozva a világsikert az elmúlt ötven év legnépszerűbb írói egyikének

Michael Ondaatje 1943-ban született Sri Lankán, jelenleg Torontóban él a feleségével. Legismertebb műve Az angol beteg, amelyből kilenc Oscar-díjat elnyert filmadaptáció készült és melyet a Man Booker-díj ötvenéves története legjobb regényének választottak. A háború fényei az író hetedik regénye – szintén jelölést kapott a Man Booker-díjra.

A könyv itt megrendelhető.

 


[fbcomments]