Sport · 2019.02.22.

VEDAC – Gosztolai Mária zsinórban harmadszor a legjobb szenior

Sorozatban harmadszor választották meg Gosztolai Máriát Veszprém megye legjobb szenior korú sportolójának. A VEDAC atlétája egyáltalán nem érdemtelenül gyűjtötte be a rangos elismerést, hiszen a madridi Európa-bajnokságon két ezüstérmet nyert, míg Malagán, a világbajnokságon két aranyat szerzett.

A Veszprém Megye Legjobb Sportolója díjátadáson csak a mi versenyzőink érdemeltek ki egynél több egyéni díjat. A VEDAC atlétái hat kategóriában lettek díjazottak. A Veszprém megye legjobb VEDAC-osai cikksorozatunk hatodik részében a szenior női kategória győztesét, Gosztolai Máriát mutatjuk be.


Gosztolai Mária már az általános iskolában is ügyes sportoló volt, ott figyelt fel rá egy kiválasztás alkalmával Kulcsár Gergely, olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajító. Mária a következő tanévet a középiskolában már Budapesten kezdte meg, ahol a Budapesti Építőknél sportolhatott. Az első komolyabb téli alapozás során az edzők úgy vélekedtek, a súlylökés és a diszkoszvetés lesz az ő sportága.

A fővárosi élet azonban gyorsan véget ért, miután egy 140 kilós súly alatt Mária összecsuklott, és igen komoly gerinc- és térdsérüléssel szállították kórházba. Hónapokat feküdt gipszágyban, de nem adta fel, a veszprémi BVTC-ben próbálta folytatni pályafutását. Sajnos azonban a korábbi sérülés miatt nem tudta kihozni magából a maximumot, így abbahagyta a sportolást. Egy időre. Pontosabban harminchárom évre, mert 2005-ben újra dobókörbe állt. S ahogy fogalmazott, azóta is elszántan, eltökélten sportol, nagyon komolyan veszi a sportot.

A jelenleg a 70–75 évesek közt versenyző Mária azt mondta, a sport élete meghatározó része lett, s a számos remek eredmény mellett csodás emlékeket, kalandokat is köszönhet neki.

Első szenior olimpiáján 2009-ben vett részt, amit Sydneyben rendeztek meg. Néhányan összeálltak, és együtt tették meg a nagy utat hongkongi átszállással. Itt a csatlakozásra majdnem egy teljes napot kellett volna várni, azonban a helyiek fantasztikus meglepetéssel készültek.

Bóklásztunk a reptéren, kerestük, hol kell majd átszállni, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy vár ránk valaki, a nevünkkel egy táblát szorongat. Kiderült aztán, hogy a hongkongiak számára nagy megtiszteltetést jelentett, hogy mi ott jártunk, és egy panorámás buszon körbevittek minket a városon, megmutatva a nagyváros nevezetességeit. Hatalmas élmény volt, sosem fogom elfelejteni – mesélte Mária, aki az idén két-két érmet szerzett az Európa-, majd a világbajnokságon is.

A szenior sportban az a legnehezebb, hogy itt gyakorlatilag mindent magunknak kell előteremteni. Az utazás, a szállás és az ottlét sem olcsó mulatság. Idén a malagai világbajnokságra szerettünk volna egyenfelszerelésbe menni, ezért a Magyar Atlétikai Szövetségtől kértünk segítséget. Egy-egy mez mindenkinek jutott. Két világbajnoki címet is nyertem itt, amire nagyon büszke vagyok. Ezek után megkérdeztem a szövetségtől, esetleg megtarthatnám-e a mezt, bevallom, nem volt pénzem megvenni. Sajnos azonban elutasító választ kaptam – derült ki.

Tavaly év végén aztán a szövetség közreműködésével nagyszabású gálát tartottak a szenior atlétáknak. Mária abban reménykedett, itt majd kaphat egy válogatott pólót, amire sok éve annyira vágyik. A díszoklevél számára sokat jelent, de a mez ezúttal sem lett az övé.

Szerencsére a nyugdíj mellett a Veszprémi Petőfi Színházban dolgozhatom, így esélyem van összeszedni a pénzt a nevezésekre, a versenyekre, és nyugodt körülmények között készülhetek. Nagyon hálás vagyok a teátrumnak azért, hogy foglalkoztatnak. Bevallom őszintén, a kultúra, a színház szerelmese vagyok, édesanyámmal korábban bérletünk volt az operába is, ez a másik indok, amiért imádom a munkámat. Izgatottan vártam a Tartuffe bemutatóját, a komolyabb, tartalmasabb darabok mindig is érdekeltek.

A Veszprém megye legjobb szenior sportolójának sorrendben harmadszor megválasztott Gosztolai Mária elárulta, nagy megtiszteltetés számára az elismerés, főleg, hogy zsinórban már háromszor esett rá a választás.

Idén is komoly feladatok várnak rám. Turinban, Olaszországban rendezik meg márciusban a fedettpályás szenior atlétikai Európa-bajnokságot, ahol a súlylökés és a diszkoszvetés mellett nehézkalapácsban is kipróbálom magam. Augusztusban Európa Játékokat tartanak Torinóban, szeptemberben pedig Eb-t Velencében. Szeretnék minél jobban szerepelni, bár a leghőbb vágyam, hogy két év múlva, 2021-ben Tokióban az olimpián részt vegyek és begyűjtsem végre a kollekciómból hiányzó olimpiai aranyérmet – húzta alá.


[fbcomments]