Közérzet · 2020.02.25.

KI VÉDI MEG? – Együttműködés, párbeszéd, szakszervezet

Kemény álláspontokat képviselt a Ki védi meg a munkavállalókat? címmel tartott minapi sajtótájékoztatón Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, aki szerint a szakszervezetek azon törvényjavaslatai, amelyeket a parlamenti többség eddig simán lesöpört az asztalról, nem vesznek el, mert „mindet előszedik akkor, amikor leváltják a kétharmadot és munkásbarát vezetése lesz az országnak”.

 – A magyar munkavállalók működtetik ezt az országot – mondta. – Nekik túlzott elvárásaik sincsenek, csupán annyi, hogy nyolcórás munkával megéljenek a bérükből, ne a túlórázással tartsák el a családjukat. Bérharcot vívni érdekszervezeteiken keresztül, szakszervezetekbe tömörülni, ez lenne a minimális elvárásuk. A munkáltatók semmibe veszik a munkások jogait, kizsákmányolják őket és gáncsolják a szakszervezetek munkáját – ebben mit sem különböznek a multik és a hazai cégek. Az MSZP és a szakszervezetek együtt lépnek fel a foglalkoztatási szabályokat megszegő cégek ellen, céljuk, hogy a támogatott szakképzések révén a munkavállalók munkajogi ismereteket is szerezzenek.

A Ki védi meg a munkavállalókat? kérdésre Guzslován Gábor önkormányzati képviselő válaszolt: ki más, mint maguk a dolgozók! Ezen elv mentén működőképes, együttműködő partnerekkel kell kooperálniuk, érdemes nyitott szemmel és füllel figyelő szakszervezetekkel és egymással, munkajogi ismeretekkel rendelkező dolgozókkal együttműködni.

A szakszervezeti vezetők és a Magyar Szocialista Párt regionális fórumán hétfőn a párt helyi vezetői és országos tisztségviselői abban állapodtak meg, hogy folytatják a párbeszédet és a megkezdett országjárást.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!