Közérzet · 2018.01.16.

KAMPÁNYZAJ – Talán mégsem kell Orbánra várni

Kampány van. Ennek témája most a 8-as főút várpalotai elkerülő szakasza. Sasszemű ellenzékiek úgy vélik: az út elkészült, de gyanítják, hogy a szalagátvágások évadjáig nem lesz használható. Helyszíni szemlét is tartottak, és véleményüket egy molinóval támasztották alá.

Nem mostanában jutott eszébe Gőgös Zoltánnak, az MSZP elnökhelyettesének „kampányolni” a várpalotaiak nyugalma és egészsége érdekében. December 19-én kérdést intézett az illetékes miniszterhez Miért nem adnak át egy elkészült elkerülő utat? címmel, és a Fejlesztési Minisztérium válaszolt: a beruházás az ütemterv szerint halad, ezt-azt még telepítenek, árkokat burkolnak, februárban lesz az út műszaki átvétele, azután márciusban jöhetnek az autósok.


Dániel Mária Magdolna, Gőgös Zoltán és Hartmann Ferenc

Dániel Mária Magdolna, Gőgös Zoltán és Hartmann Ferenc

Nem kell politikusnak, lenni ahhoz, hogy a márciusi határidő igencsak kampánygyanússá váljon. Látván azt, hogy a januári őszies időben sem dolgozott senki az elkerülő környékén, Gőgös képviselő január 8-án megismételte a kérdését: „Miért nem adnak át egy elkészült elkerülő utat?” Mert két szemével látta, hogy nyoma sincs a munkálatoknak. Így azután közölte dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel: a következő héten, szakemberek társaságában „az állami beruházás teljes szakaszát” megtekintené.

Mindeközben a várpalotaiak Dániel Mária Magdolna (MSZP) megyei önkormányzati képviselőnek panaszkodtak, úgymond számolják a napokat, amikor végre megszűnik a városon keresztülhaladó forgalom. A közösségi oldalakon pedig élénk párbeszéd alakult ki a kihalt elkerülő út fotói láttán, és a három képviselő – Gőgös Zoltán, Hartmann Ferenc veszprémi MSZP-s képviselő és Dániel képviselő asszony – úgy döntött, a helyszínen tartanak sajtótájékoztatót.

Az átadás késleltetése nem csak a palotaiaknak okoz további környezetszennyezést, hanem nemzetgazdasági károkat is azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a Székesfehérvár–Várpalota–Veszprém–Ajka ipari tengely mentén helyezkednek el és nem vehetik birtokba az elkerülő szakaszt – mondta a veszprémi képviselő az út mentén.

És lám, vannak még csodák. Míg ők az első idei hófúvásban sajtótájékoztatót tartottak, beszállt egy irat a szerkesztőségbe is.

elcs

Egyszeriben felgyorsultak az események: január 18-án, vagyis holnap műszaki átadás-átvételi eljárást bonyolít a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Várpalotán. Sikeresen lobbiztak volna a képviselők? Vagy csupán a dolgok természeténél fogva (pont most) kerül pont egy hosszú ideje tartó folyamat végére?

Nagyon helyes! Utat nem csak választási hajrában lehet felavatni.


[fbcomments]