Szórakozás / Közérzet · 2018.01.18.

A DAL – A Zöld a május rólunk szól, nekünk

Annyira jó, amikor egy veszpréminek drukkolhatunk! És még jobb, ha személyesen ismerjük őt és szeretjük azt, amit maga körül, magában és magából megteremtett. Süle Zsoltra sokan gondolnak így a királynék városában, biztos sokan fognak szurkolni neki és szavazni rá 20-án, szombaton este fél nyolctól a Duna TV műsorán.

Közel négyszáz indulóból választotta ki a zsűri azt a harminc előadót, akik már a nyilvánosság előtt folytathatják a vetélkedést. Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kik a választottjaik, amin Zsolt – bár hívták – nem vett részt. Dalának címe Zöld a május. Ritkán születik meg egyszerre a zene és a szöveg, de ez ilyen volt. Májusban, otthon, a diófa alatt – meséli Zsolt.


– A meghívóból valahogy nem derült ki számomra, hogy ez a bejelentés ott és akkor fog elhangzani. Egy barátomat kértem meg rá, hogy menjen el és hallgassa meg, mit mondanak. Izgatottan kiabálta a telefonba: – Bent vagy a harmincban!

– Nem ijedtél meg?

– Dehogynem! Elsőre legalábbis. Aztán arra gondoltam, ez egy korona mindazon, amit eddig csináltam. Jó érzés volt.

– Mire számítasz?

– Ez egy verseny. Akarom, hát persze, hogy akarom a sikert, máshogyan nem is lehet. De leginkább azt remélem, hogy minél előrébb jutok, annál nagyobb lesz a hozadéka, hogy jobban odafigyel ránk a szakma, és itt elsősorban az ÉSTE Formáció jövőjére gondolok. Veszprémben már megtapasztaltuk, hogy a mi furcsa párosunk Trócsányi Gergellyel jól működik a színpadon. Jó lenne megmutatni magunkat más városokban, budapesti pódiumokon is.

– A harmincas mezőny nagyon vegyes. Stílusban, felállásban, hangszerelésben. Nem is tudom, hogyan lehet ezeket összehasonlítani. Azt olvastam valahol egy kommentben, hogy a Zöld a május a maga nemében remekmű, csupán az a kérdés, hogy mindenféle látványelem nélkül hogyan tudod majd „eladni” a produkciót.

– Meglátjuk. Próbáltak rábeszélni, de én ragaszkodtam hozzá, hogy körülöttem ne legyen semmiféle show. Csak egy csillag gyúljon ki fölöttem, amikor ott lesz az ideje. A csillag fontos. Amúgy meg azt gondolom, hogy ha önmagamban nem vagyok elég közvetíteni, amit üzenni szeretnék, akkor az nem is annyira jó. Mégis, az a szeretetdömping, ami mostanában körülvesz, meghat, nagyon jólesik, és olyan fokon inspirál, hogy már csak emiatt is érdemes ringbe szállnom. Persze terhet is rak rám, de ebből a teherből hatalmas energiákat lehet meríteni.

– Mit üzensz ezzel a dallal?

– A Zöld a május az életről szól. Rólad, rólam, sokunkról. Arról, hogy állandóan úton vagyunk, ideig-óráig megpihenünk, elbúcsúzunk, továbbmegyünk. Az életünk örök mozgás és nem azért, mert egy helyben lenni nem jó, hanem, hogy mindig újat találjunk és megéljük az út minden pillanatát. De csak lassan, nem rohanva, mert úgy sok minden mellett elmegyünk és nem lesz mivel megtölteni a batyunkat.


[fbcomments]