Közérzet · 2018.09.01.

HORROR – Gyilkos ráják a Balatonon?

Ha valóra válik az elektromos jetskit készítők terve és száguldó szörnyekkel telepíthetik be a Balatont, lehetséges, hogy az idei volt az utolsó békés szezonunk a tónál. Az Econix Kft.-hez, illetve a céget birtokló SMC-HVK Kft.-hez kötődő személyek augusztus elején mutatták be az általuk tervezett és gyártott elektromos jetskit, amit egy rájafajról, a narkeról neveztek el.

A sajtóban megjelent hírek szerint az ősszel indulna a gyártás, és néhány év alatt akár több százat is telepítenének belőlük a Balatonra.


A magyar tengernél az utóbbi 150 évben kialakult szokásoktól, hagyományoktól teljesen idegen eszközök szó szerint életveszélyesek.  Nem csak a Balaton viszonylagos nyugalmától kell búcsút vennünk, hanem a biztonságunktól is, mert hiányoznak a gyilkos „játékszerek”  üzemeltetéséhez szükséges és a fürdőzők védelmét szolgáló  legalapvetőbb szabályok. Ez egyben megpecsételheti a szabad strandként működő partszakaszok használatát, mert ott is csak a jószerencsére lehet majd bízni a strandolók épségét.  És persze az eddigi vitorlás kultúrától is elbúcsúzhatunk.

A gyilkos rájákról bővebben itt olvashatnak.


[fbcomments]