Közérzet · 2018.09.01.

NYOMTASSTEIS! – Másfél millió magyar készül elhagyni az országot

A magyarok 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát. Ez 1,2 millió embert, családtagokkal együtt pedig mintegy másfél millió főt jelent. Legtöbben a Fidesz kormányt jelölték meg az elvándorlás legfőbb okaként (24 százalék) – derült ki a Publicus Intézet országos reprezentatív kutatásából. 

Továbbá a magasabb külföldi fizetéseket (22 százalék), illetve az alacsony hazai béreket (22 százalék) jelölték meg mint kiváltó okot. A Publicus tavalyi mérése során az alacsony fizetés volt az elsődleges indok.


Indiai vendégmunkások mentik meg a magyar tehenészeteket? Miközben megállás nélkül folyik a kormányzati gyűlölködés a külföldiek ellen, a valóság más. Az égető munkaerőhiány miatt egyre több tehenészetben foglalkoztatnak indiai vendégmunkásokat. Bár két évvel ezelőtt még megriasztotta a helyieket az idegenek megjelenése az egyik faluban, és tojással meg is dobálták a szálláshelyüket, mostanra elfogadták őket. Az egyik gazdaság vezetője teljesen elégedetten nyilatkozott a vendégmunkások teljesítményéről.

Az egyetemi hallgatók kétharmada anyagi okok miatta kénytelen abbahagyni a tanulmányait. A Független Diákparlament idén újra megpróbálja tárgyalóasztalhoz ültetni az oktatásirányítás illetékeseit. A diákképviselet azt reméli, érdemben foglalkoznak a tanulók véleményével. Az Oktatási Hivatal felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók felének a tandíjukon felüli költségeit állja a családja, azonban az OTP felmérése szerint a családok többsége nincs felkészülve ilyen mértékű anyagi terhekre.

Többek között ezekről a témákról ír a Nyomtass te is! legújabb száma (http://nyomtassteis.hu)

Olvassa, nyomtassa, terjessze, hogy minél több emberhez eljussanak a valódi hírek! Kérjük, nyomtasd te is, másold és terjeszd – ha tudod! Ha segítségre van szükséged, írj nekünk vagy hívj minket (30 628 7485).


[fbcomments]