Közérzet · 2018.07.16.

HAJADOMÁNY – Rákos gyerekeknek készülnek az ingyenes parókák

Idén lesz két éve, hogy a Bécsben élő Holger Thomas Möller létrehozta a Haarspender (hajadományozó) nonprofit egyesületet (https://www.diehaarspender.at/). Célja, hogy a rákbetegségben vagy alopeciában (foltos hajhullásban) szenvedő, hajukat vesztő gyerekeket ingyenesen parókához juttassa.


Ausztria, Svájc és Németország után Magyarországon is találtak kapcsolatot, vasárnap a veszprémi Frizura Műhelyben várták a segíteni szándékozó hölgyeket. Fekete Hajnalka Nóra volt az első vendégük, aki három apró gyermekével Siófokról buszozott idáig.


Fekete Hajnalka Nóra volt a veszprémi Frizura Műhely első vendége

Fekete Hajnalka Nóra volt a veszprémi Frizura Műhely első vendége

Festett vörös haját már több helyen próbálta felajánlani, de éppen a festettség miatt nem talált fogadókészségre sehol. Holger és párja, a Tótvázsonyból elszármazott Utczás Bettina azonban örömmel fogadta a jelentkezését. Holger mindkét szülőjét rákos betegség vitte el és Bettina családját se kímélte a kór. Családtagként szembesültek vele, milyen nehéz jó, természetes hajból készült parókát találni és hogy ez a probléma különösen a beteg gyermekeket érinti, akiknek a műszállal kevert parókák nem igazán felelnek meg.

Holger fodrászként, Bettina gyógypedagógusként dolgozik. Az egyesület ügyeivel szabadidejükben foglalkoznak. A hajadományozó napokra hétvégéken tudnak elmenni a velük együttműködő partnereikhez. Bóta-Laki Katalin, a Frizura Műhely tulajdonosa az interneten talált rájuk és ajánlotta fel a segítségét.

Miközben Holger szakavatott mozdulatait figyeltem, Bettina elmesélte, hogy egy parókához 3–4 adományozó levágott hajfonata kell. Ezekből otthon, ketten válogatják össze szín és egyéb paraméterek szerint az alkalmas szálakat, majd eljuttatják a Kínában, nyolc hónapi keresés után meglelt parókakészítő műhelybe. Utóbbi kiválasztásánál fontos volt a megbízhatóság, a kiváló minőség és az is, hogy olyan etikus munkakörülmények legyenek, amelyek méltóak az ügy humanitárius jellegéhez. Az egyesület működésének két éve alatt 69 paróka készült így el, 18 pedig jelenleg készül.

Az egyesület működésének két éve alatt 69 paróka készült így el, 18 pedig jelenleg készül

Az egyesület működésének két éve alatt 69 paróka készült így el, 18 pedig jelenleg készül

A honlapjukon hozzájuk fordulók maguk dönthetik el, milyen színű és fazonú parókát szeretnének. Nem is gondolná az ember, hogy a frizura kiválasztása mennyire fontos a kemoterápia során megkopaszodó gyerekeknek. A parókákhoz a kis betegek ingyen jutnak hozzá, a kínai partnernek kifizetett munkadíjat, a postázási és egyéb költségeket Holger és Bettina ugyancsak adományokból fedezi.
Aki szívesen segítene egy ilyen fontos kezdeményezést, bármikor felkeresheti a Frizura Műhelyt, ha a levágható hajhosszúsága több 27 centiméternél. A jelentkezőknek – cserébe a felajánlásért – Bóta-Laki Katalin ingyen készíti el az új frizurát.


[fbcomments]