Közérzet · 2018.09.21.

GOLYÓ ÁLTAL – Gyilkosság, öngyilkosság, fegyvertisztítás

Százkilecvenöt ország adatainak elemzése alapján a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Statisztikai Elemző Intézete kutatói arra jutottak, hogy 2016-ban naponta 688 ember halt golyó általi halált a Földön. A pár hete publikált tanulmány szerint az esetek 90 százalékában az áldozatok nem hagyományos fegyveres konfliktusban, háborúban vagy felkelés során veszítik életüket.

A lélekszámra vetített adatok alapján a fegyver okozta halálozások listáját El Salvador vezeti 100 ezer lakosonként 39,2 elhalálozással, e tekintetben 0,1-es mérőszámával Szingapúr az abszolút sereghajtó. Magyarország, ahol tavalyelőtt 90 eset fordult elő, a maga 0,7-es arányszámával az összesített lista utolsó harmadában található.


A vizsgált 195 országban a fegyver által elhunyt 251 ezer ember 64 százalékát meggyilkolták, 27 százalékuk öngyilkos lett, a fennmaradó 9 százalékkal pedig valamiféle fegyverrel kapcsolatos baleset végzett – olvastuk a qubit.hu oldalán. A tanulmányból az is kiderül, hogy az alig 56 ezer lakosú Grönlandon az öngyilkosok többsége lőfegyverrel vet véget az életének: a 100 ezerre kivetített 22 eset legalábbis erre utal. A vadászat, fegyvertisztítás során vagy éppen egy eltévedt lövedék miatt elhunytak listáját Guatemala vezeti (100 ezer lakosra 3,6 ), majd következik Irak (3,1), a Karib-szigetek, Venezuela, Afganisztán. A lista végén Omán (0,3) található Kuvait, Türkmenisztán, Dánia, Szingapúr, Indonézia, Norvégia, Izland és Anglia mögött.

A teljes cikk itt elolvasható.

 


[fbcomments]