Kultúra · 2019.05.11.

GIZELLA-DÍJASOK – Első királynénk mítosza a jövőnket is formálja

Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg Veszprémben a Gizella Napokat, amelynek keretében idén is számos helyszínen zajlottak a programok. Az egyhetes, holnap záruló rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye ezúttal is a Gizella-díjak átadása volt.

A Szentháromság téren egybegyűlt ünneplőket Ugron Zsolna írónő köszöntötte, aki bevallotta: Veszprémmel a viszonya egyelőre „izgalmas flört”, a kapcsolat alakulásáról íróként fog majd beszámolni. Gratulált az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez, hozzátéve, hogy az elkövetkező években olyan dolgok fognak itt történni, amelyek miatt egyre gyakrabban és egyre többen fogják felkeresni a királynék városát.


Gizelláról – mondta – keveset tudunk, a történetírók egymásnak ellentmondó képet festenek róla. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy milyen a „mi Gizellánk” mítosza, hogyan őrizzük őt az emlékezetünkben, mert ez nem csupán a jelent, de a jövőnket is formálja.

Az írónő ünnepi szavait követően a 2019-es esztendő Gizella-díjasait szólították színpadra, akiknek Porga Gyula polgármester adta át az elismeréseket. Elsőként Rácz Katalinnak, a veszprémi Hét Domb Egyesület elnökének. Az egyesület 2006-ban Veszprém elfeledett kulturális értékeinek felkutatása céljából jött létre. Rácz Katalin közösségi munkásságához tartozik a Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében projekt előkészítésének segítése, majd a megvalósult fejlesztés első programjaiban való aktív részvétel. Vezetésével indította el az egyesület a Jutasi őrjárat névre keresztelt hagyományt teremtő túrasorozatot. A belvárosi funkcióbővítő rehabilitáció elemei között szerepelt a Hét Domb Egyesületnek a Veszprém Megyei Levéltárral közösen megvalósított gyűjtőmunkája, a Veszprémi Kaleidoszkóp, amely veszprémi polgárok, a városban, 1975 előtt készült családi fényképeivel színesítette a beruházást. Ugyancsak az egyesület nevéhez köthető a Rab Mária-forrás környezetében az utóbbi években lezajlott és a mai napig folyamatosan zajló eseménysorozat. Hatásukra, közösségi összefogással ismét imádságos hellyé vált a Rab Mária-forrást övező teresedés. 2006 óta teljes elfeledettségből éled fel, válik egyre teljesebbé a helyszín. Rácz Katalin felelős szerkesztői munkájának köszönhetően jelenik meg a Rab Mária Híradó is.

A második díjazott Trócsányi Gergely, aki huszonöt éve Veszprém kulturális életének meghatározó alakja. Sokoldalú tehetsége, karizmatikus színpadi jelenléte és művészetének őszintesége minden munkájában megmutatkozik. Az 1992-ben alapított Hollywoodo zenekar frontembereként vált ismertté eleinte Veszprémben és környékén, majd egyre nagyobb hírnévre tett szert országosan is. A zenekar nem csupán városunk koncerttermeinek és fesztiváljainak, hanem a legnagyobb fesztiválok, köztük a Sziget vagy a VOLT fesztiválnak is állandó fellépője. Trócsányi Gergely elgondolkodtató és tartalmas dalszövegeit tartalmazó, jellegzetes hangzásvilágból építkező dalaikat számos országos rádió vette fel lejátszási listájára. Előadói tehetségét a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a legjobb férfi főszereplőnek járó elismeréssel díjazta a Taxidermia című filmben nyújtott alakításáért. 2008 és 2013 között zenekari vezetőként, tanárként, mentorként, terapeutaként működött közre a fogyatékkal élő fiatalokból alakult Hangadók nevű zenekarban. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy 2015-ben Süle Zsolttal közösen megalapították az ÉSTE nevű formációt, mely egy művészeti ágakat egyesítő zenei, színházi, képzőművészeti produkció. 2013-ban megyei Prima-díjat vehetett át Magyar Zeneművészet kategóriában.

Harmadikként Zeitler Gusztáv lépett a színpadra. Bár Makón született, egész élete Veszprémhez köti. Történelem-népművelés szakon szerzett diplomát. 1984 óta dolgozik középiskolai tanárként Veszprémben. A történelem mellett filozófiát, hon- és népismeretet, valamint bőrműves mesterséget tanít. Ez utóbbi két tantárgy lehetőséget ad számára, hogy gyakorlati tevékenység közben ültesse diákjai szívébe a magyar néphagyományokat, megismertesse és megszerettesse velük a magyar népművészet eszköz- és motívumvilágát. 1988-ban az elsők között volt az országban, aki elkezdte újjászervezni a cserkészmozgalmat. Elkötelezetten, nagy szakmai hozzáértéssel szervezte újjá a veszprémi cserkészéletet. A 126. számú Szent Imre cserkészcsapatnál a csapat 30 éves fennállása óta tölti be a csapatparancsnoki tisztet. A közösség vezetőjeként már több generáció óta neveli a cserkészeket a természet megismerésére, védelmére, szeretetére. Csapatparancsnoksága alatt több határon túli magyar cserkészcsapattal szerveztek közös táborokat, lengyel és német kapcsolatokat is kialakítottak. Gyakran tart történelmi, politikai témájú előadásokat a veszprémi polgárok számára. Igazi közösségi ember, közéleti aktivitása meghatározó a városban. Kiváló felkészültségű tanár, empátiás készséggel megáldott pedagógus. Jó humorú, kiegyensúlyozott egyéniség. 2009-ben a Brusznyai Alapítvány Kuratóriuma Brusznyai-díjjal tüntette ki.

Az ünnepélyes díjátadó Szalóki Ági és Bognár Szilvia Gyere ki te gyöngyvirág című műsorával ért véget, amelyben közreműködött Bolya Mátyás, Nagy Csaba, Szászvárosi Sándor, Szokolay Dongó Balázs és Födő Sándor Fodo.

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)


[fbcomments]