Categories: ÉletmódEgyéb

GASZTRONÓMIA – Küszöbön a globális rovarbiznisz

Tényleg meg kell szoknunk a rovarevés gondolatát? – teszi fel a kérdést és keres rá válaszokat a qubit.hu szerzője, miközben alaposan körbejárja az emberi fogyasztásra alkalmas rovarok és csúszómászók piacát, amely a következő fél évtizedben várhatóan 40–45 százalékkal nő majd évente.

Bár az alternatív állatifehérje-forrásban egyre többen látnak üzleti lehetőséget, vannak, akik szerint az sem kímélné jobban a Földet, ha a gazdák nagy része az állattartásról a nagyüzemi rovartenyésztésre térne át.

Az európai ember számára nehezen elképzelhető az étlap, amelyen termesz, kukac, vagy lárva is szerepel. A qubit.hu munkatársa Kolumbiában megkóstolta a pirított hangyát, s csak egy kifogása volt, hogy a hangyalábak beszorultak a fogai közé. Az egzotikus ínyencségek elkészítési módjáról ITT írtunk.

Míg a vita el nem dől, fúziós sztárszakácsok igyekeznek a különböző étkezési kultúrák konyhaművészetének egy-egy remekével rábírni a vendégeket a rovaralapú étkek fogyasztására.

Rovartérkép. Grafika: Tóth Róbert Jónás

Miközben az ehető rovarok éves forgalma két–három éve még a Thaiföld, Kína és Vietnam által uralt ázsiai piacon is 12 millió dollár (3 milliárd forint) környékén alakult, a rovarfogyasztás összpiaci értéke öt év múlva már akár ennek a négyszeresét is meghaladhatja, még a Belgium, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia farvizén felzárkózó európai országokban is. A kutatások szerint az ehető ízeltlábúakból származó árbevétel 2023-ra világviszonylatban akár az 522 millió dollárt (132 milliárd forintot) is elérheti.

Rovarkonyha. Forrás: AFP

Az amerikai sztárbefektetők (vagy befektetősztárok) egy részének ebben semmi újdonság nincs: ők már két éve is több mint 6 millió dollárt toltak az ehetőrovar-bizniszbe. Az összeg kétharmadát a fehérjeszeleteket forgalmazó Exo Foods zsebelte be. A tücsöklisztből készült, zsebre vágható energiahordozókkal elsősorban verseny- és hobbisportolókra alapoz.

Bővebben a témakörről olvassa Balázs Zsuzsanna érdekes, infografikákkal illusztrált írását ITT.

 

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago