Categories: Közélet

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel lesz könnyebb és egyszerűbb, sőt, nagyszerűbb az életünk, addig a dohányosoknak az új évvel újabb kellemetlenséggel kell számolniuk, ráadásul újabb vállalkozások számára lett kötelező a közvetlen NAV-kapcsolat.

A NAV közleménye szerint a jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánytermékek adójegyéről ezután lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők. Ezek a változások már az év első napjától érvénybe léptek, de a törvény április 1-jéig ad türelmi időt, tehát addig kétféle zárjegyes dohánytermékekkel és kétféle árral találkozhatnak az érintettek. A változás célja, hogy a cigaretta adómértéke 2018. január 1-jére elérje az uniós adóminimumot. Az első emelés 2016. szeptember 1-jén volt, a második most január elsején volt esedékes, befejezésül pedig 2017. július 1-jén lesznek újabb emelések.

Az üzemanyagok árát szerdán és pénteken, a cigarettáét kedden és csütörtökön frissíti majd a NAV. Aki ezután időben szeretné megtudni, hogy aktuálisan mennyit kell fizetnie egy doboz cigiért, dohányért, szivarért, annak az adóhatóság honlapján az Adó menüponton belül a Jövedéki adó almenübe kell kattintania, hogy az aktuális árat a „dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási ára” pontban megtalálja.

A NAV honlapjának közleménye szerint 2017. január elsejével újabb tevékenységek folytatói számára kötelező az online kassza. Ezentúl a gépjárműjavító és -karbantartó tevékenységet, alkatrész-kiskereskedelmet folytató vállalkozásoknak, plasztikai sebészeknek, diszkó- és táncterem-működtetőknek, vegytisztítást, vasalást végzőknek kell az adóhatósághoz „bekötött” pénztárgéppel nyugtát kibocsátaniuk az értékesítésről, illetve a nyújtott szolgáltatásokról, de erre kötelezi a hatóság a masszőröket, a fogyasztó- és karcsúsítószalonok, a fitnesz- és testépítő klubok tulajdonosait, a taxisokat és a pénzváltókat is.

Amennyiben a felsorolt vállalkozások 2016. december 31-éig beüzemelték az új műszaki paraméterekkel bíró pénztárgépet, az online kassza megvásárlásához gépenként 50 ezer forintos állami támogatást kaphattak.

A NAV honlapján olvasható tájékoztatás szerint az áfatörvény lehetőséget ad arra, hogy az adóalany nyugta helyett számlát adjon. Ebben az esetben a vállalkozónak nem kell gépi nyugtát kiadnia, viszont köteles valamennyi kibocsátott számláról adatot szolgáltatni az adóhatóságnak.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago

VÁR UTCA – Múzeumi kiállítóhely lehetne a volt közgazdasági

Egy nagy ívű felújítást követően a Laczkó Dezső Múzeum használhatná a volt közgazdasági iskola várbeli…

7 év ago