Categories: Sport

VEDAC – Elismerések ünnepi hangulatban

Matolcsi István kapta a Szabó Ernő-díjat, a VEDAC legeredményesebb középtávfutója, Tóth Lívia mezét jelképesen visszavonultatta a klub éves rendes közgyűlésén.

Negyedik alkalommal adták át a Szabó Ernő-díjat. Zentai Tibor, Mozsdényi József (posztumusz) és Koós-Hutás László után Matolcsi István vehette át a rangos elismerést. A Veszprém megyei diáksportért végzett alázatos tevékenysége, a diákolimpiák szervezésében folytatott aktivitása, így a veszprémi atlétikai élet diáksportjában betöltött fáradhatatlan munkája miatt találta alkalmasnak a VEDAC elnöksége a Szabó Ernő-díjra. Matolcsi István a város önkormányzatának sportügyekért felelős bizottságában referensként dolgozott, valamint a Veszprém Megyei Diáksport Egyesület elnökének is megválasztották, mely tisztséget jelenleg is betölti.

Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a VEDAC szakmai munkájának elismerése és a tervezési fázisban folytatott aktív közreműködése révén hamarosan megkezdődhetnek a létesítményfelújítási munkálatok. A Balaton Bajnokságot még biztosan a jelenlegi pályán rendezi meg a VEDAC.

A közgyűlésen elismerték a tavalyi sportteljesítményeket. A jövő reménységei kategóriában Szemán Kata, Kéri Gerda és Fertig Fanni vehetett át díjat. Az újonc, serdülő korosztályban a Koós Réka–Torda Csenge–Tóth Eszter–Szemán Kitti összetételű 4×800 méteres magyar bajnok váltó, valamint egyéniben Szemán Kitti, Dósa Jázmin, Rédling Renáta, Csatári Jázmin, Poharánszki Anna és Kövér Fanni ért el kiemelkedő eredményeket. Ifjúsági kategóriában Hermann Gréta és Péringer Márk, a junioroknál Bedegi Bence, Gombás Petra, Balogh Zsombor, Czeller Gábor Sándor és Máté Fanni, az U23-asok között Bertalan Renátó és Stadtschmitzer Miklós, a felnőtt versenyzők közül Kovács Tamás, Koszár Zsolt, Badis Anissa, Fonyó Sándor és Orbán Éva sporteredményeit ismerték el. A szenior kategóriában Kósa Zoltán, Benes Magdolna és Gosztolai Mária lett díjazott.

A sportsikerek elérésében közreműködő szakmai stáb – Esső András, Koós-Hutás László, Kungl József Mihály, Máhl Krisztián, Mozsdényi Dávid, Orbán Éva, Páli Viktor, Szemán János, Szigeti Csongor, Török Krisztián, Vati-Pálfi Ivett, Vereb Imre és Zentai Tibor – munkáját is megköszönte a VEDAC elnöksége.

Különdíjban részesítették Szabóné Harlai Katalint a dobóversenyek és a VEDAC rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában végzett munkájának elismeréséül. Ő a VEDAC közössége legaktívabb tagjainak egyike, szerepet vállal a VEDAC felügyelő bizottságában is. Különdíjat vehetett át Stiglic Edit, a VEDAC rendezvényeinek – kiemelten a Veszprémi Súlylökő Párbaj, az Euronics-Rotary Futónap, illetve a városi és megyei diákolimpiák – szervezésében és lebonyolításában végzett, elengedhetetlen munkájának elismeréséül. Stiglic Editet a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) Elnöksége az atlétika sportágban hosszú időn keresztül végzett odaadó és áldozatos munkájáért a Magyar Atlétikáért ezüst fokozat kitüntetésben részesítette, melyet a VEDAC küldöttközgyűlésének másnapján, a MASZ évi rendes küldöttgyűlésén vehetett át.

[stextbox id=”grey”]

Tóth Lívia visszavonul

A közgyűlés legkülönlegesebb pillanata a díjátadó végén következett. A VEDAC alapítása óta a klub legjelentősebb eredményekkel bíró középtávfutója, Tóth Lívia idén hivatalosan visszavonul az aktív versenyzéstől, ezért a VEDAC vezetősége úgy döntött, hogy hivatalosan és egyben jelképesen visszavonultatja Tóth Lívia mezét, melyen születési dátumának második két számjegye, a 80-as szám szerepel, ami jelképezi azt is, hogy évfolyamának legkiemelkedőbb versenyzője volt.

Eredményei közül kiemelkedik a 2005. évi Atlétikai Világdöntő (World Athletic Final), a Grand Prix döntő Monte-Carlóban, ahol a jelenleg is érvényes országos csúccsal a negyedik helyen végzett, melynél jobb helyezést magyar futóatléta sem előtte, sem azóta nem tudott elérni. Ugyanebben az évben a törökországi Izmirben megrendezett Universiadén (főiskolai világbajnokság) elért győzelme a teljes magyar csapat (minden sportágat beleértve) egyetlen aranyérme volt. Számos alkalommal végzett Grand Prix versenyeken dobogós helyen. Három világbajnokságon, két Universiadén és négy Európa-bajnokságon vett részt Magyarország, Veszprém és a VEDAC színeit képviselve. Háromszoros Európa-kupa győztes, hétszeres országos felnőtt csúcstartó, 22-szeres felnőtt magyar bajnok, 2005-ben az év atlétanője volt Magyarországon. Több alkalommal bizonyult a Magyar Bajnokság legeredményesebb atlétanőjének. 2002 és 2010 között fő számában és a középtávfutó számokban Magyarországon veretlen volt. Jelenleg is érvényes országos csúcsa 3000 méteres akadályfutásban (9:30.20) a mai Diamond League (Gyémánt Liga) versenyein is elegendő lenne az első nyolc hely valamelyikére.

[/stextbox]

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago