Categories: ÉletmódEgyéb

Doromboló házi gyilkosaink

Amennyiben van rá lehetősége, drága kiscicánk úgy tízszer gyilkol havonta – tette közzé felmérését az Ecology and Evolution brit tudományos szaklap.  Kiderült, a macskagazdik csak nagyjából vannak tisztában azzal, hogy a cicák bizony kegyetlen ragadozók. Aranyosak, kedvesek dorombolósak, de mégiscsak ragadozók. Nem kellemes tudomásul venni, hogy nagyobbára – mondhatnánk – csak kedvtelésből ölnek, hiszen nem éhesek, eljátszadoznak a zsákmánnyal, szórakoznak.

A kutatók vidéken végeztek felméréseket, megkérdezték a gazdikat, a macskájuk átlagosan hány  darab prédaállatot hoz haza havonta. Kiderült, amennyiben van rá lehetősége, drága kiscicánk úgy tízszer gyilkol havonta. Vagy többször, mert a zsákmányt nem mindig viszi haza. Ösztöneiknek engedelmeskedve szenvedélyesen vadásznak.

A házicicák általában hosszabb és egészségesebb életet élnek, mint azok a macskák, amelyek szabadon mozognak a ház körül, és a kerítésen túl is előszeretettel vadászgatnak. A lakásban általában vadászszimulációkkal szórakoztatjuk magunkat és a macskánkat, de ha a macsek kiszabadul a házi fogságból és berobban a természetbe, akkor ősi ösztöneire fog hallgatni. A vadászat veszélyes üzem, és ha a cicánk eléggé vakmerő, nem mindig ő lesz a nyerő. Megsérülnek, kutyákkal, patkányokkal háborúzhatnak, fertőzést szednek össze, bolhát, kullancsot hordanak haza. Ugyanakkor – és a szakemberek szerint – környezetükben olyan pusztítást hajtanak végre (!), hogy megbolygatják a térség ökológiai egyensúlyát, ugyanis nem a táplálék miatt vadásznak, hanem szórakozásból.

Ejnye, cicák!

Gombás Gabriella

Share
Published by
Gombás Gabriella
Tags: macskák

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago