Életmód · 2015.09.06.

Termesz, kukac és lárva az étlapon

Már Arisztotelész is lejegyzett olyan ételrecepteket, amelyek alapanyagául rovarok szolgáltak. A rómaiak is fogyasztottak rovart, például egy cossus nevű lepke lárváit. A középkorban a selyemhernyó lárváját is megették.

Később a nyugati civilizáció elüldözte az étlapokról a rovarokat, s ma az európai ember kimondottan viszolyog tőlük. (Bár nemrégiben kollégánk Kolumbiában megkóstolta a pirított hangyát, s csak egy kifogása volt, hogy a hangyalábak beszorultak a fogai közé.) A távol-keleti szigetvilágban sem undorodik senki a szaftos vízi bogarak fogyasztásától, Botswanában és Zimbabwéban egy mopane nevű kukacot esznek, Afrika egyes részein pedig selyembogarak és egyfajta éjjeli lepke lárváiból lakmároznak, méghozzá nem csupán azért, mert éhesek.


Időnként a nyugati természetkedvelők is fel-felvetik az általuk alternatív táplálkozásnak nevezett témakört, szerintük a rovarok tápértéke a jó minőségű húsokéval vetekszik, és jóval táplálóbbak, mint például a tengeri rákok. Az ínyencek által kedvelt kagylók íze állítólag leginkább az afrikai pálmafák törzsében élő, különleges finomságnak számító gilisztafélére emlékeztet, ugyanakkor az utóbbiak tápértéke magasabb.

Sült sáska, mint csemege Thaiföldön. A lábát ki kell köpni...

Sült sáska, mint csemege Thaiföldön. A lábát ki kell köpni…

Egy Bruno Comby nevű francia természetbarát ínyencmester szakácskönyvet adott ki, amelyben kizárólag rovarok, csúszómászók és rágcsálók elkészítési módjával foglalkozik. Egyelőre elég bizarr olvasmánynak tűnik, ám vannak futurológusok, akik úgy vélik, a túlnépesedés és a világ elszegényedése oda vezethet, hogy bizony még errefelé is ráfanyalodhatunk az éjjeli lepkére (például).

[stextbox id=”grey”]

Összehasonlító tápértéktáblázat

100 gramm marhahúsból készült hamburger: 245 kalória, 21 gramm fehérje, 17 gramm zsiradék

100 gramm párolt termesz: 610 kalória, 38 gramm fehérje, 46 gramm zsiradék

100 gramm éjjelilepke-lárva: 375 kalória, 46 gramm fehérje, 17 gramm zsiradék

100 gramm muslinca: 600 kalória, 63 gramm fehérje, 15 gramm zsiradék

100 gramm szárított szöcske: 300 kalória, 76 gramm fehérje, 6–50 gramm zsiradék

(Egy felnőtt napi kalóriaszükségletének kielégítésére elegendő 400 gramm rovar, míg például rákból ehhez 2600 grammot kellene elfogyasztani – mondják a hozzáértők.)

[/stextbox]

Végül íme néhány rovarínyencség:

Pirított méhlárva

A méhkast figyelmesen le kell emelni a fáról, ezután forró vízbe kell helyezni és tíz percig kell forralni. Ezután a főtt lárvákat kivesszük, megszárítjuk, majd forró olajon pirítjuk. Tetszés szerint fűszerezve melegen tálalható.

Édesség kabócából

A begyűjtött kabócáról eltávolítjuk a felesleges részeket, lisztbe forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük. Utána porcukorral hintjük meg.

Tésztaféleség lisztkukacból (mexikói recept)

A lisztkukacokat lassú tűzön, sós vízben megfőzzük vagy forró olajon pirítjuk. A pirított vagy főtt kukacokat sózzuk, fokhagymával és csípős paprikával ízesítjük. A makarónit kifőzzük és a fenti mártással tálaljuk.

Jó étvágyat!

Ez vajon mi lehet? Piaci kínálat Bangkokban

Ez vajon mi lehet? Piaci kínálat Bangkokban


[fbcomments]