Szórakozás / Kultúra · 2017.01.20.

FILMKLUB – Az igazi Amy Winehouse

Amy Winehouse a 27-esek klubjának tagja: 27 évesen ment el, ahogy Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison és Kurt Cobain is. Az énekesnőről készült, Amy – Az Amy Winehouse-sztori című, megrázó dokumentumfilmet az Agórában vetítik január 23-án, hétfőn 18 órakor.

Asif Kapadia dokumentumfilmje Amy Winehouse tragikus életét korábban nem látott, archív felvételeken keresztül mutatja be. A filmben házi videók és mobilfelvételek sora mutatja be a kultikus énekesnőt, és kollégák, barátok, családtagok nyilatkoznak róla. Az Amy – Az Amy Winehouse-sztori nem mutat hagyományos interjúhelyzeteket, az archív felvételek mellett az énekesnő világhírű dalait és fellépéseit láthatják a nézők koncert- és lemezfelvételeken keresztül. Egészen kivételes előadásban csendül fel többek között a Rehab, a Back to Black, a Love Is a Losing Game és a You Know I’m No Good is. 

Amy született zenei tehetség volt, aki hangjával teljesen elvarázsolta közönségét. Dalait saját maga írta és adta elő, ám karrierjének hamar véget vetett az állandó rivaldafény és médiafigyelem előtt zajlott botrányos kapcsolata és szenvedélybetegsége. Rajongói ünnepelték tehetségét és teljesen zenéje hatása alatt álltak, személyiségéről azonban csak a médián és a bulvárhíreken keresztül értesültek. Ezen változtat most az Amy – Az Amy Winehouse-sztori, amely első alkalommal mutatja meg a világnak és a rajongóknak az igazi Amy Winehouse-t. A hatszoros Grammy-díjas észak-londoni lány 2011 júliusában alkoholmérgezésben halt meg.

A film 2015-ben megkapta az Európai Filmdíjat, 2016-ban pedig elnyerte elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó BAFTA-, illetve Oscar-díjat.


[fbcomments]