Közérzet · 2019.12.01.

ELLENSÚLY – A közéleti folyóirat témája a rendszerváltás

Megjelent az Ellensúly közéleti folyóirat 2019/3. lapszáma, melynek témája a rendszerváltás. Hosszú szünet után először olvasható magyar sajtótermékben interjú Tölgyessy Péterrel.

A több mint 20 oldalon közölt beszélgetésben Tölgyessy Péter nem csak a magyarországi rendszerváltás politikai, társadalmi és gazdasági következményeit tekintette át, hanem régiós, illetve globális összehasonlításban is elemezte az elmúlt 30 év jellegzetességeit. Részlet az interjúból:
– 1989-ben magyarok és külföldi megfigyelők egyformán a Kádár-rendszer örökségét vélték a legkevésbé terhesnek, talán Szlovéniát kivéve, a térség egészében. Nemsokára azonban kiderült, ettől az örökségtől a legnehezebb megszabadulni. Minden mutató szerint országunk leszakadása Ausztriától, továbbá a legtöbb korábban hozzánk hasonlítható peremországtól: Olaszországtól, Finnországtól vagy Spanyolországtól alapvetően a kommunizmus négy évtizede alatt következett be. 1950-ben még Ausztria egy főre jutó bruttó hazai termékének 67, Spanyolországénak 113 százalékán állott a magyar gazdaság, 1990-ben viszont már Ausztriáénak csak 38, Spanyolországénak 54 százalékán. Mégis a szocializmus kádári időszaka a magyar történelmi emlékezet szerint az elmúlt évszázad legjobb időszaka. A súlyos, tényleges nemzetközi leszakadás és az eredményes felemelkedés személyes érzésének kiáltó ellentéte hamisítatlan hazai abszurd. Hogy az objektív rossz egyúttal mégis szubjektív jó lehet, alighanem a magyar ’89 kiinduló drámája.
A negyedévente megjelenő Ellensúly közéleti folyóirat immár túl van működésének első évén. A nyomtatottan értékesített lapszámok mellett a neten is elérhető folyóirat már több ezer olvasóval (vásárlóval és letöltővel) büszkélkedhet. A lap mostani számában további elemző
cikkek olvashatók ismert politológusok, közéleti szereplők tollából: Balázs Zoltán, Lányi András, Szentpéteri Nagy Richard, Lakner Zoltán, Oross Dániel, Mikecz Dániel, Nagy Boldizsár erősítik az Ellensúly tartalmát.







[fbcomments]