Közérzet / Kultúra · 2020.07.24.

EKF – Egyeztetés a térség polgármestereivel

Több mint hatvan polgármesterrel egyeztetett régiós partnerségről Veszprém polgármestere és az EKF program vezetősége. A találkozón dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Mike Friderika, a zrt. programfejlesztési igazgatója mutatta be a programhoz való csatlakozás lehetőségeit.

A járásközpontok, városok és falvak vezetői megismerhették az Európa Kulturális Fővárosa program struktúráját, státuszát, finanszírozását és pályázati rendszerének alapjait is.


Az eseményt Porga Gyula egy, a teljes pályázati szakaszt végigkísérő gondolatmenettel nyitotta:

Mi a kezdetektől azt kerestük, hogy mi az, ami összeköt minket, nem pedig azt, ami elválaszt. Ha ezt az eszmeiséget továbbra is komolyan vesszük, az kijelöli az előttünk álló utat is. A program sikere nem csak Veszprémen múlik, szükség van a régió városaira, falvaira, civil szervezeteire és a piaci szereplőire is. Ahogy sokszor mondtam, már feljutottunk a Bajnokok Ligája főtáblájára a legjobbak közé, most itt kell megmutatni mindazt, ami bennünk lakozik.

Dr. Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa európai kitekintéssel folytatta az előadást:

A korábbi EKF városok sikerét elemezve az a kép rajzolódott elénk, hogy azok a pályázatok váltak sikeres programmá, ahol a város, a régió és az ott élő emberek sikeresen tudtak együttműködni. Veszprém és a Bakony–Balaton régió minden szempontból megállja a helyét Európa hasonló karakterű térségeivel szemben. A feladatunk most az, hogy megmutassuk magunkat a teljes kontinensnek. Éppen ezért egy olyan térségi modellen dolgozunk, ami az itteni adottságokon alapul és a kultúrára támaszkodva eredményez gazdasági növekedést.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója így folytatta:

Az EKF-re nem rendezvénysorozatként tekintünk, ami egy nagy tűzijáték után lezárul az év végeztével, hanem sokkal inkább egy fejlesztési programként gondolunk rá, ami a helyiek identitásán alapul. Ez alapján határoztuk meg a program értékeit, és szeretnénk, hogy az itt élők és a velünk együtt dolgozók is beépítsék a terveikbe. A sikerünk érdekében tehát nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, az innovációra, a fenntarthatóságra, és ha mindez megvan, akkor az ünnepre, ami az életöröm régiójává tesz minket.

Mike Friderika, az EKF programfejlesztési igazgatója bemutatta a program mögött meghúzódó projektek típusait:

Vannak saját fejlesztésű projektjeink, amiket házon belül találunk ki és a kollégáink segítségével valósítunk meg, mint például a Filmpiknik, vagy a 2023-as évad nyitóeseménye. Léteznek olyan koprodukciós projektek, ahol az ötletelésbe és a megvalósításba is bevonunk partnereket, de együtt fogunk dolgozni pályázati úton támogatott és partneri együttműködésen alapuló kezdeményezésekkel is. Fontos, hogy az EKF nem ad működési hozzájárulást. Minden esetben azt várja a partnereitől, hogy támogatásért cserébe fejlessze az adott eseményt, vagy projektet, ezáltal is növelve a régió kulturális értéktárát.


[fbcomments]