Közérzet · 2020.07.24.

KORMÁNY – A Hit Gyülekezetét az állami és önkormányzati intézményekkel teljesen azonos támogatás illeti meg

Új, átfogó szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével. A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze írta alá pénteken.

Semjén Zsolt köszöntőjében kiemelte: a szerződés „emberöltőkre, méltányosan, részletekbe menően” rendezi mind jogilag, mind anyagilag „a Hit Gyülekezete helyzetét, szerepét” és társadalmi szerepvállalását. Hozzátette: a szerződés „a méltányosság jegyében” rögzíti, hogy a Hit Gyülekezetét társadalmi feladatellátásához az állami és önkormányzati intézményekkel teljesen azonos támogatás illeti meg.


Az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes közölte: a világban kétféle egyházmodell létezik. Az egyik az államegyházi modell, ahol nincs elválasztva az egyházi világ az államitól – példaként említette az iszlám világot. A másik a szekuláris modell, amely szélsőségesen elválasztja egymástól az államot és az egyházat.

Semjén szerint a magyar modell nem egyszerűen a kettő között van, hanem külön minőséget jelent, és az állam és az egyház együttműködésére épül.

A teljes cikk itt elolvasható.

 


[fbcomments]