Közérzet · 2021.02.12.

EKF 2023 – Az ellenzék nagyobb átláthatóságot szeretne

Több tízmilliárd forint áll rendelkezésre, hogy Veszprém és a régió megvalósítsa mindazokat a fejlesztéseket, amelyek 2023-ban infrastrukturális bázisként szolgálhatják az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat sikeres lebonyolítását. Ez több, mint a város éves költségvetése, az ellenzéknek még sincs érdemi beleszólása a folyamatba – véli Hartmann Ferenc, az MSZP–LMP–Párbeszéd önkormányzati frakciójának vezetője.

A méltánytalanság miatt levélben fordult Porga Gyula polgármesterhez, kérve: „Legkésőbb a 2021. márciusi közgyűlési döntések során teremtse meg a lehetőséget, hogy a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. igazgatótanácsába és felügyelő bizottságába, valamint a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. felügyelő bizottságába az ellenzék tagot delegálhasson. Így az átláthatóság növelése is elérhető.”


Egyúttal – ahogyan eddig, úgy a jövőben is – a projekt támogatásáról biztosította az önkormányzatot, megjegyezve, hogy olyan programelemek megvalósulását látják kívánatosnak, amelyeknek a fenntartása nem emészt fel jelentős önkormányzati forrásokat a kiemelt év után. Nem szerencsés kizárni az ellenzéket a naprakész információkból és a valódi döntésekből, márpedig a hatás- és jogkör nélküli Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 Önkormányzati Munkacsoportban sem a tájékozódásra, sem az érdemi beleszólásra nincs lehetőségük. Erre csak az igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagság jelentene garanciát.

Porga Gyula válaszában arra emlékeztetett, hogy az EKF pályázati anyagának összeállítása, közgyűlési elfogadása és szükséges módosításai a bizottságokon és a közgyűlésen keresztül a képviselők bevonásával zajlottak – efelől nincsenek is kétségeink, jegyzi meg a képviselő. A programévet érintő ingatlanfejlesztésekről a vagyongazdálkodási irányelvek előterjesztése kapcsán, a műszaki infrastrukturális fejlesztéseket igénylő projektekről pedig Lamos Péter műszaki igazgató tolmácsolásában kaptak a képviselők tájékoztatást tavaly.

A polgármester részletezte továbbá, hol juthatnak még az ellenzéki képviselők információhoz: például a hivatal stratégiai irodájának koordinációs csoportjánál, az önkormányzati gazdasági társaságoknál, magánál a polgármesternél és Navracsics Tibor kormánybiztosnál.

Mivel az igazgatóságba és a felügyelő bizottságba való delegálás lehetőségét a tulajdonosi struktúra átalakítását követően a VEB 2023 Zrt. tulajdonosai kapták meg, „ a VEB 2023 Zrt. döntéshozó fórumainak személyi összetételében a leírtak miatt sajnos nem tudunk változtatni” – zárta rövidre a kérdést Porga Gyula.


[fbcomments]