Közérzet · 2020.02.03.

DOBA – Mi lesz a pszichiátriai betegekkel?

November közepe óta keringenek egymásnak ellentmondó hírek a dobai pszichiátriáról. Mennek? Maradnak? Ki nézte ki magának a volt Erdődy-kastélyt? A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Rendelőintézet Pszichiátriai Rehabilitációs és Szocioterápiás osztályának esetleges bezárása kétszáz beteget és körülbelül százhúsz dolgozót érint.

Tavaly november 18-án olvashattunk először a sajtóban arról, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása során a dobai intézményt felszámolják. A Népszava birtokába került munkaanyagról a medicalonline is hírt adott, utóbb kiegészítve azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményével, miszerint „a kormány előtt ilyen előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt.”


Egy névtelenségben maradó volt dolgozó szerint (erre később még kitérünk) a veszprémi kórház november elsején kinevezett főigazgatója, dr. Lippai Norbert november 19-én helyszíni munkaértekezletet tartott Dobán, ahol közölte, hogy lehetőleg fél éven belül a teljes intézményt be kell zárni, erre kapott utasítást az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól.

December 8-án írásban küldtünk el több interjúkérdést dr. Lippai Norbertnek. Válaszokat azóta sem kaptunk, így erre sem: „Nyilvánosságra került nemrég egy munkaanyag az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról. Ebben egyebek között szerepel, hogy a pszichiátriai rehabilitációs feladatokat ellátó dobai intézményt felszámolnák, az ágyai egy részét más intézményekbe vinnék. Azok a dobai pszichiátria betegek, akiknél nélkülözhetetlen a kórházi ellátás, Sümegre kerülnének a gondozóikkal együtt. A sümegi kórház infrastruktúrája alkalmas és elegendő erre? És mi lesz a kórházi ellátást nélkülözni tudó, de nyilván nem ok nélkül Dobán gondozott betegekkel?”

Január 8-án a Magyar Hírlap írta meg, hogy Gurmai Zita szocialista parlamenti képviselő kérdésére Rétvári Bence, az EMMI államtitkára cáfolta a bezárásról szóló híreket.

Közben mégiscsak megkezdődött a kastély kiürítése, legalábbis erről tájékoztatta Rig Lajost, a térség országgyűlési képviselőjét január 22-ei dátummal az a bizonyos volt dolgozó. A képviselő személyesen látogatott el Dobára, ahol az Alfahír február 1-jei cikke szerint tényként kezelik a költözést. Ugyanitt a segítségkérő levél is elolvasható.

A kastélyt Magyarország legszebb angolparkjainak egyike veszi körül – a területe 90 hektár. 2015-ben 324 millió forintból újították fel. Avatásán L. Simon László, a Miniszterelnökség akkori államtitkára elmondta, hogy a doba-somlóvári a negyedik fontos parkátadás, emellett a fertődi Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély és a füzérradványi Károlyi-kastély angolparkjaiban is jelentős felújításokat végeztek. Hangsúlyozta, a parkok mellett az épületek megújítására is kiemelt figyelmet kell fordítani, Doba-Somlóváron is csak a fejlesztés első üteme zárult le a park rehabilitációjával. Mint mondta, bár az itteni kastélyépület nem szerepel a Nemzeti Kastélyprogramban, a kormány segítségével igyekeznek forrást találni a megújításra.

Most már csak az a kérdés, milyen célra és kinek?

[stextbox id=”grey”]Rig Lajost ma reggel telefonon sikerült elérnünk, tőle úgy tudjuk, hogy január 31-ére az intézmény főépületét, vagyis a kastélyt teljesen kiürítették. A kétszáz betegből kilencvenet a saját otthonába, illetve családjához bocsátottak vissza, többeket idősek otthonaiban helyeztek el, hatan a tapolcai hajléktalanszállóra kerültek. Száztízen még a 40–50 személyes melléképületekben vannak, ők részben pszichiátriai betegek, részben felügyeletre szoruló, idős, demens emberek. A képviselő úgy tudja, hogy júniusra nekik is el kell hagyniuk a dobai intézményt, ezért újabb írásbeli kérdést intézett Kásler Miklós miniszterhez. Az ügyben a veszprémi kórház főigazgatóját is keresni fogja.[/stextbox]


[fbcomments]