Közérzet · 2018.10.18.

DEVIZAHITELEK – Igenis vállalják a felelősséget a bankok!

Mintegy 270 oldalnyi táblázaton és indokláson kell átrágnia magát egy adósnak, ha pert akar indítani a bankok ellen, és körülbelül ugyanennyi oldalt kell előállítania egy perirathoz – mondta Szakács László, az MSZP Országos Elnökségének elnökhelyettese az atv Egyenes beszéd című műsora vendégeként annak kapcsán, hogy a Kúria álláspontja szerint a bankok megfelelően tájékoztatták devizahiteles ügyfeleiket.

Szakács szerint a Kúria a kisemberek helyett a pénzintézeteket védi, holott nem az adósnak kell bizonyítania azt, hogy nem volt megfelelő a tájékoztatás, hanem ellenkezőleg, a pénzintézeteknek kellene ennek ellenkezőjét bebizonyítaniuk. Közel 900 ezer család ingatlana áll végrehajtás alatt, miközben az árfolyamkockázatot a törvény és a bankok is az adósra terhelik. A politikus szerint a bankok is hibázhattak akkor, amikor a későbbi adósoknak kiadták a hitelt. Hivatkozván az Európai Bíróság álláspontjára nyomatékosan hangsúlyozta, törvényben kellene iktatni, hogy a bankok is vállalják a felelősséget..


Azzal a szándékkal adta-e ki a bank a hitelt, hogy azt majd vissza tudja fizetni az adós? – tette fel a kérdést a politikus, aki szerint, ha erre igen a válasz, akkor a bankok rosszul mérték fel a kockázatokat, és hibáztak a hitel elbírálásakor.

A felelősség tehát az övék – szögezte le és elmondta, hogy az MSZP a Jogállamiság Egyesülettel, az Adóskamarával, a Hiteles Mozgalommal és más szervezetekkel karöltve országjáró mozgalomba kezd, hogy a civilek mellett szakértőkkel, politikusokkal együtt minél több helyszínen tájékoztathassák a devizahiteleseket a jogaikról és lehetőségeikről.


[fbcomments]