Közérzet · 2018.10.18.

CSATÁR-HEGY – Úttalan utakon

Elkeserítő útviszonyok a Csatár-hegyen! címmel interpellált Hartmann Ferenc képviselő a közgyűlés szeptemberi ülésén. Hét kérdést intézett Porga Gyula polgármesterhez, aki minapi levelében olyan „választ tudott adni”, ami Hartmann szerint elfogadhatatlan.

Az MSZP-s képviselő ebbéli véleményét a jobb sorsra érdemes település szélén darvadozó kopott hirdetőtáblán tette közzé – mert szerinte csak ily módon értesülhetnek a lakók arról, miként intézkednek azok, akik képviselik őket és miként az önkormányzat.


tabla_resize

Képviselőcsoportunk évekkel ezelőtt javasolta, hogy a közgyűlés munkaprogramjában tűzze napirendre a Csatár-hegy egy részének helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását, ugyanis itt található Veszprém és környéke jelentős ivóvízbázisának egyike. Ez nem történt meg.

 

Idén kezdeményeztem, hogy a város pályázzon a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt zártkerti besorolású földrészletek infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatására – magyarázza a képviselő. – Ebből sem lett semmi, mert úgymond a pályázat kisebb települések részére volt kiírva.

ut3_resize

Aztán mégis történt valami: a meglévő aszfaltút padkáját ugyan „kijavították”, de a munka végeredménye minősíthetetlenül silányra sikeredett. Körülnéztünk, és bizony a látvány siralmas. A javított utak mindkét oldalán több száz méter hosszan töredezett az aszfalt, gödrök, kátyúk, lyukak alakultak ki, néhol a lakók betonelemekkel próbálkoztak zökkenőmentesebbé tenni a közlekedést. Viszonylag nagy a gépjárműforgalom, mert tömegközlekedés sincs, az egymással szemben közlekedők kénytelenek a gödrökbe hajtani, és csak remélhetik, hogy autójuk megússza az alváz- és futómű sérüléseket.

Tájékoztatást kértem a padkajavítás körülményeiről: mennyibe került, ki végzete a munkát, érvényesítette-e az önkormányzat a kivitelező szavatossági kötelezettségét, mi lesz a sorsa a régi és az új gödröknek, ki javítja meg és van-e valakinek felelőssége , kártérítési kötelezettsége az útviszonyok miatt keletkezett károk miatt? Hol jelentheti be a polgár ezen igényét? S azt is megkérdeztem, a mostani kárenyhítésen kívül tervez-e a Csatár-hegyen bármiféle helyzetjavító lépést az önkormányzat? Hát nem! Annyit költött a város útjavításra, mint máshol 4 méter (nem elírás) kerékpárút megépítésére, azaz 400 ezer forintot. A Csatár-hegyen az önkormányzat mulasztásos törvénysértésben van!

hartmann1_resize

– Nem vagyok elégedett a válasszal, mondta a képviselő, majd felszögezte a véleményét és a polgármester válaszát is a táblára. Alább részletek a polgármesteri levélből:

kepmentes1

kepmentes_2


[fbcomments]