Egyéb

BORZALOM – Embertelen lengyel abortusztörvény

A 37 éves Agnieszka T. január 25-én vérmérgezésben elhunyt a lengyelországi Częstochowa kórházában. Elhalt ikerterhessége ellenére sem látták el az orvosok, az abortusztörvény miatt késleltették a beavatkozást.

Az egyik magzat még decemberben meghalt. Hat nappal az első magzat után a másik is elhunyt. A várandós asszony egy hétig várt a halott magzattal a méhében, de az orvosok semmit sem tettek. Hét nappal később voltak csak hajlandóak megműteni, de már menthetetlen volt, belehalt az ellátás megtagadásából fakadó vérmérgezésbe, írja a merce.hu, a lengyel Wyborcza.pl-re hivatkozván.

„Igazságot és jóvátételt követelünk feleségünk, édesanyánk, nővérünk és barátnőnk haláláért. Ez az eset újabb bizonyíték rá, hogy a kormányunknak vér tapad a kezéhez” – írták Facebookon az elhunyt hozzátartozói, akik feltették a kérdést: „Ki a bűnelkövető itt? Ki felelős ezért? A kórház? Az Alkotmánybíróság? Az abortuszellenes törvényt Lengyelországban megszavazó parlamenti képviselők?”

Tavaly októberben szigorítottak a lengyel abortusztörvényen, decemberben az egészségügyi miniszter újabb javaslatot tett egy „nemzeti terhességi adatbázis” létrehozására. Ebben egyrészt nyilvántartanák a méhen belüli fogamzásgátló eszközt használó nőket, másrészt figyelemmel kísérnék, hogy a rendszerben regisztrált megfogant terhességek szüléssel végződnek-e, tájékoztat a Patent Egyesület közösségi oldalán.

A lengyel abortusztörvény ellen tüntetők. Fotó: euronews.com

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago