Közérzet / Egyéb · 2022.01.30.

BORZALOM – Embertelen lengyel abortusztörvény

A 37 éves Agnieszka T. január 25-én vérmérgezésben elhunyt a lengyelországi Częstochowa kórházában. Elhalt ikerterhessége ellenére sem látták el az orvosok, az abortusztörvény miatt késleltették a beavatkozást.

Az egyik magzat még decemberben meghalt. Hat nappal az első magzat után a másik is elhunyt. A várandós asszony egy hétig várt a halott magzattal a méhében, de az orvosok semmit sem tettek. Hét nappal később voltak csak hajlandóak megműteni, de már menthetetlen volt, belehalt az ellátás megtagadásából fakadó vérmérgezésbe, írja a merce.hu, a lengyel Wyborcza.pl-re hivatkozván.

„Igazságot és jóvátételt követelünk feleségünk, édesanyánk, nővérünk és barátnőnk haláláért. Ez az eset újabb bizonyíték rá, hogy a kormányunknak vér tapad a kezéhez” – írták Facebookon az elhunyt hozzátartozói, akik feltették a kérdést: „Ki a bűnelkövető itt? Ki felelős ezért? A kórház? Az Alkotmánybíróság? Az abortuszellenes törvényt Lengyelországban megszavazó parlamenti képviselők?”


Tavaly októberben szigorítottak a lengyel abortusztörvényen, decemberben az egészségügyi miniszter újabb javaslatot tett egy „nemzeti terhességi adatbázis” létrehozására. Ebben egyrészt nyilvántartanák a méhen belüli fogamzásgátló eszközt használó nőket, másrészt figyelemmel kísérnék, hogy a rendszerben regisztrált megfogant terhességek szüléssel végződnek-e, tájékoztat a Patent Egyesület közösségi oldalán.

A lengyel abortusztörvény ellen tüntetők. Fotó: euronews.com


[fbcomments]