Covid-tesztek – Kösz, de nem kell a 900 millió

Nehéz bármiféle logikát találni abban, hogy tavaly nyáron a kormány nem vett igénybe közel 900 millió forintnyi, vissza nem térítendő uniós támogatást Covid-tesztek beszerzésére. Ez nagyon sok embernek nagyon sok pénzébe került.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő hónapokon át igyekezett kideríteni, mi van az EU által felajánlott pénzzel és az abból vásárolt Covid-tesztekkel, de a magyar kormány válasz nélkül hagyta a kérdéseit. A múlt héten aztán az Európai Bizottság tájékoztatta arról, hogy Magyarország erről a lehetőségről lemondott. A magyar emberek kormányának nem kellett 900 millió, amiből 182 700 gyorstesztet vagy 59 400 PCR-tesztet lehetett volna vásárolni.

Magánlaborokban csengett a kassza

Az EU-nak volt egy megkötése: ingyenes tesztelésre lehetett volna felhasználni a pénzt, elsősorban azok körében, akik oltatlanul (mert még esetleg nem is kerültek sorra) vagy orosz, illetve kínai vakcinával oltottan nem kaphatták meg az unióban szabad mozgást biztosító digitális Covid-igazolványt. Elsősorban nem a turistákat, hanem a külföldön tanuló, dolgozó, rokonlátogató, ingázó embereket akarták segíteni, hogy ne kelljen a tesztekért fizetniük.

A keret hetven százalékát előre le lehetett volna hívni, ősszel pedig be kellett volna számolni arról, hogy hány ember ingyenes tesztelését oldották meg a támogatásnak köszönhetően és ők valóban megkapták-e az uniós igazolványukat (örökké az a fránya brüsszeli kontroll!). A magyar kormány először bejelentette az igényét a pénzre, aztán visszalépett. Kösz, de nem kell a 900 millió. Helyette az történt, hogy a muszáj-utazó magyar emberek vagyonokat költöttek el, a tesztközpontokban pedig csengett a kassza. No de hát mindegy is, fontosabb ennél, hogy hatósági áras lett a csirkefarhát. Mert a magyar embereknek segíteni kell.

A tervezés megtörtént, de…

És vajon az ügy kirobbanása után mit válaszolt a Népszava által megkeresett Miniszterelnökség helyett az Országos Kórházi Főigazgatóság? Ezt volt képes összehozni: „A projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében. Noha a magyar részről a projekt megvalósításához szükséges teljes tervezés megtörtént, az utazási időszak közben véget ért és a Covid-19 újabb hulláma kezdetén járva a harmadik oltások beadása is megkezdődött (2021 augusztusától), ezzel megerősítve az első két vakcina által biztosított védelmet, egyben biztosítva az unió tagállamaiba való utazás lehetőségét.”

Aha. A lehetőség valamikor júniusban indult és októberben járt le. Ez szűken mérve is négy hónap. Érdemes lenne összeszámolni, mennyi pénzt hagytak ott ez idő alatt az emberek a magánlaborokban, hogy dolgozni, unokát, gyereket látogatni, esküvőn vagy temetésen megjelenni, vizsgázni utazhassanak. Arról nem beszélve, hogy a harmadik oltás sem garantált szabad mozgást azoknak, akik az első kettőt – engedve a központi agitációnak – oroszból vagy kínaiból vették föl, hacsak nem fizettek a friss tesztekért. Pedig megkaphatták volna ingyen is.

Ingyen? Mi van itt ingyen?

Teszt legalábbis csak azoknak, akiket a háziorvos utal be a mentőszolgálat által működtetett mintavételi pontokra. Egyéb esetekben gyorstesztet a patikákban vagy az interneten vásárolunk, darabját 3000-7000 forintért. Gyakran többet is és többször is. Mert felelősen gondolkodunk és nem akarjuk összefertőzni a kollégáinkat. Mert nem bírjuk már szabadsággal, ha a náthás gyereket Covid-gyanúval kitiltják az oviból meg az iskolából. Esetleg újra meg újra karanténba kerül, amikor az osztályában covidos lesz valaki. Mert aggódunk és tudni akarjuk, nem Covid-fertőzés okozza-e a fejfájásunkat, az ízületi fájdalmainkat, az orrdugulásunkat.

Tavaly áprilisban itt írt arról a portfolio.hu, hogy havonta öt ingyenes teszt jár alanyi jogon minden osztrák állampolgárnak és az Ausztriában bejelentett lakcímmel rendelkező külföldieknek is. Ehhez mindössze be kell jelentkezni egy központi rendszerbe. A teszteket a gyógyszertárakban az egészségügyi kártyára adják ki, de bárki ellenőriztetheti magát az úgynevezett tesztutcákban is. A Magyar Szakszervezeti Szövetség akkor arra kérte fel a kormányt, hogy Ausztria mintájára dolgozzon ki egy ingyenesen igénybe vehető tesztrendszert, amelyet bizonyos rendszerességgel minden magyar állampolgár igénybe vehet.

A versenyhivatal szerint túl drága

Ehhez képest kis hazánkban tavaly év végére odáig sikerült eljutni, hogy Pintér Sándor decemberben arról beszélt, vizsgálják ennek lehetőségét. A Gazdasági Versenyhivatal pedig gyorsított vizsgálatot indított a tesztek hazai piacán, mert felmerült, hogy a forgalomban kapható termékek kiskereskedelmi ára európai összehasonlításban magas. Lehet, hogy erre is bevezetik majd a hatósági árat? Mindeközben nem tudjuk, hogy mennyi és milyen minőségű gyorstesztet és PCR-tesztet vásárolt a kormány és azok hány százalékát használták fel. Nincs elfogadható válasz az ötmilliárd forint értékű, a tárolás közben szavatosságát vesztett PCR-teszt megsemmisítésére. Ahogy arra sem, hogy miért a lejárat előtti utolsó pillanatban öntöttek a háziorvosok nyakába több százezer gyorstesztet. Ahelyett, hogy az „osztrák labor” gyakorlatát követve szétosztották volna alanyi jogon és ingyen a magyar embereknek, amikor a legjobban tombolt a járvány. Talán meg lehetett volna néhány ezer életet menteni.

További írásaink a témáról itt és itt.

Kép forrása: Szimpatika

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago