Hasznos / Egyéb · 2023.09.16.

Biztosítson dolgozóinak lángálló és antisztatikus munkavédelmi ruházatot!

Egyes munkakörökben fokozottabb veszélyeknek vannak kitéve a munkavállalók, ezért fontos, hogy egészségük és testi épségük megóvása érdekében a megfelelő munkavédelmi ruházatot biztosítsanak  számukra a cégek.

A munkáltatók ezirányú kötelezettségét törvény írja elő, de érdekük is, hogy megvédjék dolgozóikat a különféle, a munkavégzés során bekövetkező veszélyektől. Speciális védelmet, életvédelmet kívánnak azon munkavállalók, akik lánggal, szikrával vagy egyéb hőforrásokkal, elektromossággal érintkeznek a munkavégzés során. Milyen kockázatokra jelent megoldást a lángálló és antisztatikus ruházat? 

Teljes szintű védelem

Az Épkézláb Munkaruha lángálló és antisztatikus ingei, pólói és pulóverei nagyszerű alapot jelentenek, amennyiben láng- és hőforrások, statikus elektromosság, áramütés kockázata áll fenn egy adott munkakörben. A munkáltatóknak erről a kockázatelemzés és -értékelés során kell meggyőződniük, és a feltárt veszélyeknek megfelelő ruházat beszerzéséről, valamint a dolgozók betanításáról gondoskodni.

Az antisztatikus és lángálló ruházatoknak a teljes test védelmét kell biztosítaniuk tetőtől talpig, ennek megfelelően a fej, a felsőtest, a karok, az alsó végtagok megóvását garantáló munkavédelmi ruházattal ellátni az érintett munkavállalókat. Szem előtt kell tartani, hogy egy réteg nem nyújt kellő védelmet, így az alsó- és felsőruházatok mellett lángálló és antisztatikus tulajdonságokkal rendelkező aláöltözetet, lábbelit is biztosítani kell. Ezek gondoskodnak a hő elleni szigetelésről, valamint megóvják a dolgozókat a statikus elektromosság kockázata ellen is, mérséklik az égési sérüléseket.

Védelem a hő és az elektrosztatikus kisülések ellen

Az emberi szervezet hővédelme rendkívül fontos, a hőstressz komoly kockázatot jelent. A jó szigetelést biztosító lángálló ruházatok ideális öltözetek lehetnek tűzoltók, olajipari és katasztrófavédelmi dolgozók, hegesztő szakmunkások számára. A speciális szöveteknek vagy a bevonatnak köszönhetően lángálló ruházatok mérséklik a veszélyeket, ugyanis hő hatására nem olvadnak rá a bőrre, nem szakadnak el. Ezért is lényeges, hogy valamennyi réteg megfeleljen ezeknek a kritériumoknak.

Számos iparágban jelent komoly, életellenes kockázatot az elektrosztatikus kisülés, ezért az ilyen munkahelyek esetében már a kialakításnál törekedni kell a robbanást, tüzet okozó statikus szikra elkerülésére. Az antisztatikus ruházatok alacsony felületi vezetőképességük révén hozzájárulnak ehhez.

A kockázatoknak megfelelő ruházatot válasszon!

A munkavédelmi ruházatokra vonatkozó szabványok rendelkeznek arról, melyik besorolású darab milyen védelmet nyújt. Azonban ennek megléte magában nem elegendő, csak a helyes használattal biztosítható az élet védelme. 

A munkaruhák választásánál a biztonság mellett legalább ilyen fontos a viselési kényelem is, nem akadályozhatja a munkavégzést semmilyen időjárási körülmények között, hosszabb munkaidő alatt sem.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]