Sport · 2023.09.16.

Telekom Veszprém – Francia csúcstalálkozó az arénában

A Telekom Veszprém 7–5-ös vezetésnél rátekeredett a Bajnokok Ligája címvédőjére, és – innentől végig vezetve – magabiztosan legyőzte saját otthonában a német bajnok Magdeburgot 33–28-ra.

Csütörtökön már francia csúcstalálkozó lesz az arénába. Jön a Montpellier. Ám a hazaiaknak is van négy francia alkalmazottjuk.

A csoportrajton fontos volt a presztízsgyőzelem a legnagyobb rivális Magdeburg ellen, de ennél most sokkal többet láttunk és kaptunk a Telekom Veszprém együttesétől. Az új idényre ismét alaposan bevásárolt hazai rekordbajnok ezúttal végre olyan keretet rakott össze, amelyben szinte biztos, hogy megoldotta az együttes évek óta tartó Achilles-bántalmait. Méghozzá védekezésben a hátsó közép posztját, ahová korábban előszeretettel jártak gólt szerezni az ellenfelek. A megoldás neve: Ludovic Fabregas. Ő olyan betonfalat jelenthet mostantól a korábbi lyukas poszton, amely a Telekom Veszprém teljes idénybeli játékát meghatározhatja a folytatásban. Óriási stabilitás ez, amely a gyors, lerohanásos kontrajáték alappillére is egyben. Ráadásul Fabregas támadásban a beálló posztján is extra teljesítményre képes, mert szinte tarthatatlan a hatos vonalon. A Magdeburg elleni hat gólja is önmagáért beszél. Ahogy honfitársa, Remili öt találata is. Zovko mestert idézve: extra klasszikusok!

Persze a francia olimpiai és világbajnok páros egyedül nem csinálhat nyarat. A körülötte lévők és a pihenésnél a helyükre állók, mint például Ligetvári Patrik és Dragan Pechmalbech játéka is még határozottabb, keményebb lett, ami nagyon nehezen áttörhető, átlőhető falat jelent az ellenfeleknek, és több sikertelen kísérlet után elbizonytalaníthatja a lövőket. Nagyjából olyan ez, mint amikor Šulić, Schuch, Nagy, Terzić fogadta az ellenfelek ellenfeleit…

Az érkezőkkel kiegészülve támadásban is változatos, színes, több taktikai variációs kézilabdára képes a Telekom Veszprém, és ami szintén fontos szempont: szélesebb, gyorsabb játékot nyújtva.

A jövő év júniusára vonatkozóan persze nem lehet még messzemenő következéseket levonni. Ám ne felejtsük: a Telekom Veszprém a legerősebb európai pontvadásznak, a német bajnok, BL címvédőnek csapott oda vendégként öt góllal! Ez azért nem semmi!

A Momir IlićGulyás Péter edzőpáros mérkőzésről mérkőzésre nagyon erős kerettel építkezhet. Legutóbb az is felsejlett egy pillanatra, hogy a sorsdöntő BL összecsapásokon Andreas Nilsson és a jövő nyártól már Párizsban kézilabdázó Omar Jahia kevesebb szerephez juthat a posztjaikon lévő erős konkurencia miatt. Mert Magdeburgban csak padoztak. Ez is komoly, nehéz edzői és pedagógusi feladat Momóéknak, hogy mindenkit tűzben tudjanak tartani a Final Four négyes döntőig tartó mérhetetlen hosszú úton és remélhetőleg még utána is. Bizony ez is veszélyeket rejteget egy sztárokkal teli öltözőben. Kétségtelen, hogy mindenki felé nagy az elvárás. A feltételek viszont adottak a megfogalmazott tervek megvalósításához.

Csütörtökön pedig már itt az újabb ellenfél a Bajnokok Ligájában. A Montpellier érkezik a Veszprém Arénába a magyar bajnok győzelemmel rajtoló vendégeként. Az ellenfél 2018-ban aratott végső sikert a Bajnokok Ligájában. A franciák edzője, Patrice Canayer 29(!) éve mestere a Montpelliernek. Egészen elképesztő, talán világcsúcs is az edzői szakmában. Úgy tűnik, nem is szeretné kipróbálni a tudományát egy másik csapatnál. Ami biztos: a francia csúcstalálkozó központja lesz egy órára a két csapat összecsapása, hiszen a Telekom Veszprémnek is vannak francia „alkalmazottjai”: Descat, Fabregas, Remili, Mahé.

Donát Tamás

Gasper Marguc gólöröme a Magdeburg–Telekom Veszprém mérkőzésen. Fotó: Eroll Popova

Kép forrása: Eroll Popova

1 Response

  1. 2023.09.22.

    […] Éppen egy héttel ezelőtt írtam, hogy Patrice Canayer 30 éve nem mozdul ki a komfortzónájából, és talán örökre a Montpellier szakvezetője marad. Nos, ez a tétel is megdőlt, hiszen ahogy a Sport TV közvetítésében és az arénában is elhangzott, a mester az idény végén távozik a klubtól. Úgyhogy mostanság a külföldi összecsapásokon a Montpellier edzőjeként voltaképpen elköszön a rivális együttesek szurkolóitól is. Ki tudja, hogy a következő idényben melyik együttes kispadján láthatjuk majd újra őt? Szinte biztos vagyok benne, hogy Patrice Canayer jön még a Veszprém Arénába edzőként… […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]