Életmód / Egyéb · 2022.09.03.

Balaton Wine & Gourmet, a veszprémi gasztroünnep

Gasztrokiállítók, kóstolók, élményétkezések, szakmai mesterkurzusok, kulturális- és családi programok. Ez a Balaton Wine & Gourmet, a veszprémi gasztroünnep, amely szeptember 29. és október 2. között várja az érdeklődőket a jezsuita kolostor mellett, a Kolostorok és Kertek rendezvényhelyszínen.

A balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, több mint 50 étterem és borászat várja a látogatókat. A kiállítók mellett a négy nap során ugyanennyi izgalmas program közül lehet válogatni. A kínálatban lesznek Michelin-csillagos séfek és japán mesterszakács élményétkezései, bor, sake, whiskey, cava és jerez mesterkurzusok, illetve vezetett kóstolók, borszakmai élménysátor, nagyszínpadi étel- és italbemutatók. A két vendégország, Japán és Spanyolország kulturális és kulináris programjai mellett kimonó-show, taiko dobkoncert, flamenco előadás, paella és susi-show színesíti a kínálatot.
A hiánypótló szándékkal induló gasztroünnep egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek. Elsődleges célja, hogy bemutassa a balatoni régió kulináris örökségét, étkezési hagyományait, valamint egyre izgalmasabb jelenét. Mindezt a minőség jegyében, legyen szó fine-dining vacsoráról vagy könnyed bisztrófogásokról. Ezt a sokszínűséget és minőségi filozófiát közel 20 étterem, többek között a Villa Kabala, a Hableány, a Kalóz Strandbisztró, a Sparhelt/Baricska Csárda, a Villa Delikát, a Gusto 13, a Kistücsök, az Oliva, a Mór 24, a Petrányi, a Casa Christa, a Megfőzzük Almádit Egyesület tagjai (a Tornyos BBQ, a Kerekes Pince és a Veganeeta Étterem), a Fügekert Terasz, a Bonvino, a Tiki Beach Bisztró és a História Malomkert képviseli a rendezvényen.
A Balaton Wine & Gourmet lesz a régió első „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg. A kiállítók között szerepel a Pálffy Pince, a Laposa, a Martinus Birtok, a Dobosi Pincészet, a Skrabski Pincészet, a Bujdosó Pincészet, a Garamvári Pincészet, a Palota Pince, a Jásdi Pincészet, a Figula Pincészet, a Guden Birtok, a Veszprém Érsekségi Pincészet, a Káli Kövek, az Istvándy Pincészet, a Törley–Mionetto prosecco és a Borkorzó. Ez utóbbi olasz borválogatással.
A borászati kiállítók mellett a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Csalló Pálinka Manufaktúra és a Fenegyerek pálinka.

Exkluzív programok ínyenceknek és szakmabelieknek

A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) együttműködésével borszakmai élménysátor várja naponta izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődő vendégeket. Lesz többek között olaszrizling körkép, a Balatoni Borrégió jellegzetes fajtáit bemutató előadás, valamint a borhibákkal, illatfelismeréssel foglalkozó program.
A nagyszínpadon a borrégió kulcskérdéseit érintő moderált kerekasztal beszélgetéseken – többek között dr. Fiáth Attila, Jásdi István és Egly Márk részvételével – terítékre kerül a natúr-, a bio-, az organikus- és a hagyományos borok kérdése, valamint az is, hogy megférhetnek-e egymás mellett a Balaton-felvidéki medencés nyaralók és a szőlőtőkék.
A gasztroünnep külön belépőjeggyel látogatható, kiemelt helyszíne lesz a Veszprémvölgyben megbújó jezsuita templom. Ez a XVIII. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont a Michelin-csillagos étkezéseknek Tiago Sabarigóval majd Sárközi Ákossal, a natúrbor mesterkurzusoknak, a Kudo Eiryo japán mesterszakács készítette nyolctételes élményebédnek, a teaceremóniáknak, a vezetett sake-, whiskey- és ginkóstolóknak, valamint a cava és jerez mesterkurzusoknak. Ezek mellett természetesen spanyol fogások is terítékre kerülnek, ahogyan az olaszrizling sem maradhat ki a sorból.

Szórakoztató produkciók, gasztroshow-k és gyereksátor

A Balaton Wine & Gourmet minden nap gazdag közönségprogramokat is ígér. A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik számos program mellett – egy-egy tematikus nap keretében – a vendégországok előadásait is láthatják.
A gasztrovilág felnőtt hívei mellett a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Külön gyereksátorban négy napon át zajlanak változatos programok Kalas Györgyi vezetésével. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött belépés után a gyerekek megismerkedhetnek a híres spanyol paradicsomleves, a gazpacho elkészítésének titkaival, bevezetést kaphatnak a sushikészítés rejtelmeibe, megtanulhatják, hogyan kell ínycsiklandozó muffint sütni és gasztronómiai vonatkozású meséket is hallgathatnak.

A gasztroünnep programjairól bővebben ezen a linken olvashatnak.


Fotó: Balaton Wine & Gourmet


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]